Gulasz z kurczakiem i warzywami
Szczerze mówiąc, ten gulasz był jednym z nielicznych dań, które jeszcze nie tak dawno potrafiłam zrobić :-) W czasach studenckich jakoś nie miałam chęci ani zapału do gotowania i gdy przywoziłam z domu świeże warzywa, zawsze kończyły tak samo – w tym gulaszu. Uwielbiam go do tej pory i jak jestem głodna, to jest to mój pierwszy pomysł na sycące danie:) Nic dziwnego, kurczak lub mięciutka karkówka i ulubione warzywa w pysznym sosie śmietanowo-pomidorowym. W tym przepisie użyłam cukinii, bakłażana, papryki, fasolki i pieczarek, chociaż zazwyczaj dodaję to co akurat mam w lodówce. Gulasz świetnie się mrozi, więc proponuję zrobić więcej, żeby mieć w zapasie na czarną godzinę. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Gulasz z kurczakiem i warzywami
(4 porcje)
Składniki:
- 250-300 g piersi lub mięsa z nadudzi kurczaka, pokrojonego w grubą kostkę
- 1 duża cebula, pokrojona w grubą kostkę
- 2-3 ząbki czosnku, pokrojone w kostkę
- 2 średnie cukinie, pokrojone w kostkę
- 1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę
- 1 papryka pokrojona w kostkę
- 100 g fasolki, z przyciętymi końcami i pokrojona na 2 cm kawałki
- 100 g pieczarek, pokrojonych w kostkę
- 1×400 g puszka krojonych pomidorów
- 1/2 szklanki śmietanki 18%
- sól, pieprz i cukier do smaku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
- W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu łyżkę oleju i wrzuć kurczaka. Podsmaż, mieszając od czasu do czasu do lekkiego zarumienienia.
- Dodaj cebulę z czosnkiem, podsmaż przez chwilę i dodaj paprykę, bakłażana i fasolkę. Dopraw całość solą i pieprzem i smaż pod przykryciem aż papryka lekko zmięknie, przez około 8-10 minut.
- Następnie dodaj cukinię i pieczarki i gotuj pod przykryciem aż cukinia lekko zmięknie. Dodaj pomidory, oregano i bazylię i gotuj aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Na koniec mieszaj śmietankę i dopraw całość solą, pieprzem i cukrem. Podawaj natychmiast z chrupiącym chlebkiem, chociaż chyba nawet lepszy jest po odgrzaniu:).
Smacznego!
English version
Chicken and vegetable stew
(4 servings)
Ingredients:
- 250-300g chicken breast, cut into bite size pieces
- 1 large onion, diced
- 2-3 cloves garlic, diced
- 2 medium zucchini, diced
- 1 small eggplant, diced
- 1 red pepper, diced
- 100 g of green beans, trimmed and cut into 2 cm pieces
- 100 g mushrooms, sliced
- 1×400 g tin chopped tomatoes
- 1/2 cup of cream
- salt, pepper and sugar to taste
- 1/2 teaspoon dried oregano
- 1 teaspoon dried basil
- vegetable oil for cooking
Preparation:
- In a medium saucepan, heat a tablespoon of oil and add chicken. Sauté, stirring occasionally until slightly golden brown.
- Add onion and garlic, cook for a minute, and add the peppers, eggplant and beans. Season with salt and pepper and cook, covered, until the peppers start to soften, about 5 minutes.
- Next, add the zucchini and mushrooms and cook, covered, until slightly softened. Add tomatoes, oregano and basil and cook until all vegetables are tender.
- Stir the cream and season with salt, pepper and sugar. Serve immediately with crusty bread.
Enjoy!