Gulasz z kurczakiem i warzywami

Gulasz z kurczakiem i warzywami

Szczerze mówiąc, ten gulasz był jednym z nielicznych dań, które jeszcze nie tak dawno potrafiłam zrobić :-) W czasach studenckich jakoś nie miałam chęci ani zapału do gotowania i gdy przywoziłam z domu świeże warzywa, zawsze kończyły tak samo – w tym gulaszu. Uwielbiam go do tej pory i jak jestem głodna, to jest to mój pierwszy pomysł na sycące danie:) Nic dziwnego, kurczak lub mięciutka  karkówka i ulubione warzywa w pysznym sosie śmietanowo-pomidorowym. W tym przepisie użyłam cukinii, bakłażana, papryki, fasolki i pieczarek, chociaż zazwyczaj dodaję to co akurat mam w lodówce. Gulasz świetnie się mrozi, więc proponuję zrobić więcej, żeby mieć w zapasie na czarną godzinę. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Gulasz z kurczakiem i warzywami / Chicken and vegetable stew - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gulasz z kurczakiem i warzywami

(4 porcje)

Składniki:

  • 250-300 g piersi lub mięsa z nadudzi kurczaka, pokrojonego w  grubą kostkę
  • 1 duża cebula, pokrojona w grubą kostkę
  • 2-3 ząbki czosnku, pokrojone w kostkę
  • 2 średnie cukinie, pokrojone w kostkę
  • 1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę
  • 1 papryka pokrojona w kostkę
  • 100 g fasolki, z przyciętymi końcami i pokrojona na 2 cm kawałki
  • 100 g pieczarek, pokrojonych w kostkę
  • 1×400 g puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 szklanki śmietanki 18%
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:

  1. W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu łyżkę oleju i wrzuć kurczaka. Podsmaż, mieszając od czasu do czasu do lekkiego zarumienienia.
  2. Dodaj cebulę z czosnkiem, podsmaż przez chwilę i dodaj paprykę, bakłażana i fasolkę. Dopraw całość solą i pieprzem i smaż pod przykryciem aż papryka lekko zmięknie, przez około 8-10 minut.
  3. Następnie dodaj cukinię i pieczarki i gotuj pod przykryciem aż cukinia lekko zmięknie. Dodaj pomidory, oregano i bazylię i gotuj aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  4. Na koniec mieszaj śmietankę i dopraw całość solą, pieprzem i cukrem. Podawaj natychmiast z chrupiącym chlebkiem, chociaż chyba nawet lepszy jest po odgrzaniu:).

Smacznego!

Zdjęcie - Gulasz z kurczakiem i warzywami / Chicken and vegetable stew - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Chicken and vegetable stew

(4 servings)

Ingredients:

  • 250-300g chicken breast, cut into bite size pieces
  • 1 large onion, diced
  • 2-3 cloves garlic, diced
  • 2 medium zucchini, diced
  • 1 small eggplant, diced
  • 1 red pepper, diced
  • 100 g of green beans, trimmed and cut into 2 cm pieces
  • 100 g mushrooms, sliced
  • 1×400 g tin chopped tomatoes
  • 1/2 cup of cream
  • salt, pepper and sugar to taste
  • 1/2 teaspoon dried oregano
  • 1 teaspoon dried basil
  • vegetable oil for cooking

Preparation:

  1. In a medium saucepan, heat a tablespoon of oil and add chicken. Sauté, stirring occasionally until slightly golden brown.
  2. Add onion and garlic, cook for a minute, and add the peppers, eggplant and beans. Season with salt and pepper and cook, covered, until the peppers start to soften, about 5 minutes.
  3. Next, add the zucchini and mushrooms and cook, covered, until slightly softened. Add tomatoes, oregano and basil and cook until all vegetables are tender.
  4. Stir the cream and season with salt, pepper and sugar. Serve immediately with crusty bread.

Enjoy!

Zdjęcie - Gulasz z kurczakiem i warzywami / Chicken and vegetable stew - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów