Klopsiki nie do końca zwyczajne

Klopsiki nie do końca zwyczajne

Zdjęcie - Klopsiki nie do końca zwyczajne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pierwszy, wakacyjny wyjazd już za mną. Tydzień minął jak z bicza strzelił i nawet nie wiem kiedy znów musiałam spakować walizki i wrócić do domu. Zanim znów ruszę w drogę, a to już za 3 tygodnie, mam zamiar troszkę blogować. Dziś proponuje Wam pyszne, bardzo delikatne i mięciutkie klopsiki. Ich sekret to ziemniaki, które zmieszałam z mięsem mielonym. Dzięki temu są nie tylko idealnie miękkie, ale też nie są suche. Doskonale komponują się z dipem jogurtowym, do którego tym razem dodałam trochę migdałów. Ich drobinki fajnie chrupią, pasują też do indyka.
Zdjęcie - Klopsiki nie do końca zwyczajne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Klopsiki nie do końca zwyczajne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Klopsiki z indyka i ziemniaków
składniki:

  • 400 g ziemniaków
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki ( może też być kolendra lub trybula)
  • olej do smażenia
  • mąka
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy je i przepuszczamy przez praskę tak by uzyskać pure. Dodajemy do jeszcze gorącego pure masło. Do ziemniaków dodajemy mielone mięso, posiekaną i podsmażoną wcześniej cebulkę, jajko, sporą ilość natki pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę. Następnie formujemy małe, najlepiej wielkości śliwki, klopsiki. Masa będzie bardzo lepka, dlatego gotowe klopsiki obtaczamy w mące. Smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Ilość oleju nie powinna być zbyt duża, myślę, że wystarczą 3 łyżki. Usmażone klopsiki możemy przed podaniem nadziać na patyczki do szaszłyków. Do mięsa robimy dip z jogurtu naturalnego doprawionego solą, pieprzem, natką pietruszki oraz pokruszonymi płatkami migdałowymi. Smacznego.

Kategorie przepisów