Schab w sosie śliwkowym
Schab doskonale komponuje się z owocami, szczególnie tymi jesiennymi jak śliwka, jabłko czy gruszka. Na pewno nie raz jedliście schab faszerowany śliwkami, pieczony z gruszkami czy jabłkiem. Tym razem proponujemy Wam łatwą i mniej pracochłonną wersję soczystego mięsa z nutką owocowej słodyczy. To idealna pora na wypróbowanie tego dania bo właśnie teraz śliwek jest pod dostatkiem.
Porcja: 3-4
Czas przygotowania: 1 godzina
Poziom trudności : łatwe
Składniki:
500 g schabu bez kości 10 śliwek węgierek 6 śliwek suszonych 1 cebula 1 liść laurowy 3 ziarna jałowca 1/2 łyżeczki kminku 4 ziarna pieprzu czarnego 1 łyżka miodu sól, pieprz olej
Schab w sosie śliwkowym
Przygotowanie:
Schab kroimy na plastry grubości około 1 cm i podsmażamy na oleju , rumieniąc z obu stron. Następnie dodajemy pokrojoną w małą kostkę cebulę i podsmażamy jeszcze kilka minut. Dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki śliwki węgierki i suszone. Podlewamy 2 szklankami wody i dusimy. Doprawiamy solą, kminkiem zmielonym w moździerzu razem z pieprzem i dodajemy liście laurowe oraz ziarna jałowca. Mięso dusimy pod przykryciem około 50 minut do miękkości. Na koniec odkrywamy i gotujemy tak by odparowała woda i zrobił się gęsty sos, na sam koniec dodajemy miód. Schab w sosie śliwkowym podajemy najlepiej z kaszą gryczaną niepaloną oraz z surówką z białej rzodkwi i jabłka (rzodkiew i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, doprawiamy sokiem z cytryny, odrobiną majonezu i śmietany). Smacznego!