A'la Strogonow
Choć w oryginale Strogonow, a właściwie Boeuf Strogonow
to pożywne danie przygotowane na bazie wołowiny, to w naszym a'la Strogonowie wieprzowina też nieźle się spisuje! :)
Składniki:
Przygotowanie:
Polędwice oczyść i pokrój na kawałki, posyp solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej tłuszcz, obsmaż mięso i przełóż do rondla. Większe pieczarki pokrój na ćwiartki, a małe pozostaw w całości. Cebulę pokrój w półtalarki i razem z pieczarkami podsmaż na tłuszczu,który pozostał z mięsa (w razie potrzeby uzupełniając niewielką ilością). Lekko zrumienione przełóż do rondla z mięsem. Czosnek przepuszczony przez praskę i ogórki konserwowe pokrojone w kostkę dodaj do całości. Całość podlej bulionem i duś pod przykryciem na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Dopraw solą, pieprzem i czerwoną papryką w proszku. Pod koniec dodaj mąkę rozrobioną ze śmietana i koncentratem pomidorowym. Całość zagotuj, ciągle mieszając.
Składniki:
- 0,5 kg polędwicy wieprzowej
- 2 czerwone papryki
- 25 dag pieczarek
- 3-4 ogórki konserwowe
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 szklanki bulionu
- 1/2 szklanki śmietany
- 1-2 łyżki mąki
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- tłuszcz do smażenia
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku
Przygotowanie:
Polędwice oczyść i pokrój na kawałki, posyp solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej tłuszcz, obsmaż mięso i przełóż do rondla. Większe pieczarki pokrój na ćwiartki, a małe pozostaw w całości. Cebulę pokrój w półtalarki i razem z pieczarkami podsmaż na tłuszczu,który pozostał z mięsa (w razie potrzeby uzupełniając niewielką ilością). Lekko zrumienione przełóż do rondla z mięsem. Czosnek przepuszczony przez praskę i ogórki konserwowe pokrojone w kostkę dodaj do całości. Całość podlej bulionem i duś pod przykryciem na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Dopraw solą, pieprzem i czerwoną papryką w proszku. Pod koniec dodaj mąkę rozrobioną ze śmietana i koncentratem pomidorowym. Całość zagotuj, ciągle mieszając.