A'la Strogonow

A'la Strogonow
Choć w oryginale Strogonow, a właściwie Boeuf Strogonow to pożywne danie przygotowane na bazie wołowiny, to w naszym a'la Strogonowie wieprzowina też nieźle się spisuje! :)
Zdjęcie - a'la Strogonow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 0,5 kg polędwicy wieprzowej
  • 2 czerwone papryki
  • 25 dag pieczarek
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szklanki bulionu
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1-2 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • tłuszcz do smażenia
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku


Przygotowanie:
Polędwice oczyść i pokrój na kawałki, posyp solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej tłuszcz, obsmaż mięso i przełóż do rondla. Większe pieczarki pokrój na ćwiartki, a małe pozostaw w całości. Cebulę pokrój w półtalarki i razem z pieczarkami podsmaż na tłuszczu,który pozostał z mięsa (w razie potrzeby uzupełniając niewielką ilością). Lekko zrumienione przełóż do rondla z mięsem. Czosnek przepuszczony przez praskę i ogórki konserwowe pokrojone w kostkę dodaj do całości. Całość podlej bulionem i duś pod przykryciem na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Dopraw solą, pieprzem i czerwoną papryką w proszku. Pod koniec dodaj mąkę rozrobioną ze śmietana i koncentratem pomidorowym. Całość zagotuj, ciągle mieszając.
Zdjęcie - a'la Strogonow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów