Pulpety w sosie pomidorowym
składniki:
50 dag karkówki
1 cebula
1 jajko
1 mała bułka
sól
pieprz czarny
olej
koncentrat pomidorowy
2 kostki rosołowe
bazylia
2 ząbki czosnku
Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebulę drobno poszatkować, zeszklić na oleju. Mięso pokroić w grubą kostkę i razem z bułką i cebulą, zmielić przez maszynkę dwa razy. Do masy mięsnej wbić jajko, dodać odrobinę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszać. Z gotowej masy lepić małe kulki. Czynność powtarzać do wykorzystania składników.
Do garnka wlać wodę, dodać 2 kostki rosołe. Na gotującą się wodę wkładać pulpety. Gotować na średnim ogniu. W kubeczku rozpuścić niewielką ilość koncentratu (może być własnej roboty przecier), dodać odrobinę cukru i mąki. Wlać do pulpetów i delikatnie wymieszać. Wycisnąć dwa ząbki czosnku i dodać do reszty składników. Doprawić odrobiną bazylii.