Jak nie macie pomysłu na obiad, a lubicie gołąbki, to polecam te bez zawijania. Są pyszne, nie musimy ich zawijać w liście kapusty, bo kapusta jest w nich. W dodatku są w pysznym sosie pomidorowym. Nam smakowały bardzo
Delikatne pulpeciki z mięsa mielonego w sosie pieczarkowym z dodatkiem koperku i suszonych ziół. Nie za ciężki, ale sycący obiad, który świetnie smakuje w towarzystwie kaszy gryczanej prażonej i ogórków konserwowych lub kiszonych :)
Każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem do mięsa, a następnie oprószamy solą i pieprzem.
W dużym rondlu rozgrzewamy olej, obsmażamy porcjami mięso. Gdy się zarumieni, odkładamy na talerz.
Na tłuszczu, który został z mięsa, smażymy pokrojone pieczarki. Gdy są gotowe, również wyciągamy i osobno odkładamy...
Dzisiejszy pomysł na „paellę z pieca” to wariacja na temat tego hiszpańskiego klasyku. Ryż ugotowany z dodatkiem warzyw, opcjonalnie z dodatkiem kurczaka czy krewetek, to świetny pomysł na rozgrzewający obiad. Mój ukłon w stronę Hiszpanii to ostre chorizo w środku, dla zdrowia dodałam zaś ciecierzycę- kocham wszystkie strączki :)
Shawarma z kurczaka z aromatycznym ryżem Jeżeli masz ochotę na coś pysznego bez wielu godzin spędzonych w kuchni, to danie jest dla Ciebie. Gorąco polecam!
Klopsiki szwedzkie to bardzo proste danie, chociaż wymaga użycia dość dużej ilości aromatycznych przypraw. Warto jednak to zrobić, bo dzięki temu klopsiki zyskują naprawdę głęboki i niecodzienny smak.