Kurczak z marynaty pełnej orientalnych smaków z dodatkiem słodkiej dyni i groszku. Ta propozycja na pewno ucieszy smakoszy kurczaka w ostro – słodkich aromatach.
Robiłam je już kilkakrotnie i za każdym razem spotykało się z pozytywnymi reakcjami. Nie jest ono specjalnie wykwintne, nie powala wyglądem, ale smakuje naprawdę nieźle. Mięso przygotowane w ten sposób jest miękkie i soczyste, a zapiekane pory zyskują nowego wymiaru. Jedyny minus tego dania to kaloryczność, ale od czasu do czasu można przymknąć na to oko ;)
Mięso z kurczaka jest mięciutkie, delikatne i niedrogie, no i można je podać na tysiąc i jeden sposobów. Proponuję popularny filet z kurczaka w nieco bardziej wyrafinowej odsłonie. Faszerowany mielonymi migdałami, doprawionymi skórką cytrynową i zieloną pietruszką będzie smakował jak z najlepszej restauracji.
Podlaskie kartacze faszerowane dwoma rodzajami mięsa podane z wysmażonym boczkiem. Możecie je przygotować także tylko z wieprzowiny a zamiast boczku podać sos czosnkowy lub tzatziki.
Jajka rozmącić i dodać do mięsa. Wymieszać dokładnie, aby pokryły wszystkie kawałki kurczaka. W innym naczyniu połączyć kaszę z pozostałymi przyprawami. Obtaczać w niej kawałki kurczaka i smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron, aż będą złociste...
Dla mnie leniwe to smak dzieciństwa, który płynnie przeszedł na moje pociechy. Jadane od dziesiątek lat, proste, tanie i ekspresowe w przygotowaniu. Klasyk barów mlecznych, dworcowych jadłodajni czy zakładowych stołówek. Niektóre źródła mówią o łączeniu twarogu z ugotowanymi ziemniakami, u mnie w domu jednak zawsze były w 100% twarogowe.
Przepis z kuchni francuskiej z dodatkiem najsłynniejszej francuskiej musztardy dijon. Bardzo wyraźny, ostry smak, soczyste udka, kremowy sos. Polecam do ryżu, kuskusu lub chleba (jest dużo sosu do maczania).
To jedno z moich ulubionych dań. Przypomina mi sobotnie obiady u babci, to miska pełna ryżu i kremowego sosu o lekko cytrynowej nucie z dodatkiem słodkich rodzynków.
Kluski jaglane są jak dla mnie doskonałą alternatywą dla kopytek. Nie ma z nimi tyle roboty, nie trzeba wyciągać stolnicy no i na pewno są zdrowsze. A smakują równie wspaniale jak nie lepiej.
Istotą tego gulaszu jest pigwa, która oddaje swój smak do środka i w rezultacie orzeźwia danie. Świetnie smakuje pierwszego jak i drugiego dnia, dlatego można przygotować większą ilość i mieć obiad na dwa razy.
Moje ulubione - najulubieńsze, najpyszniejsze i najprostsze. Takie prawdziwe kuchenne koło ratunkowe, gotowe dosłownie w pięć minut! Pod warunkiem, że macie krewetki w zamrażalniku.
To jeden z moich ulubionych przepisów i gości u mnie chyba najczęściej, spośród wszystkich dań makaronowych.
Danie łatwe, szybkie i niesamowicie smaczne.
Podsmażony boczek , cebulka , ser … – składniki proste , które przeważnie mamy pod ręką , tworzą wspaniałe danie , które zachwyci domowników!
Czebureki to tradycyjne danie kuchni tatarskiej, znane również doskonale w kuchni Rosyjskiej i na Ukrainie, gdzie uznawane są za potrawy z rodzimej kuchni.
Są to duże pierogi z ciasta podobnego do naszego ciasta ptysiowego, nadziewane obficie mięsem mielonym i smażone w głębokim tłuszczu.