Spaghetti carbonara
Spaghetti ala carbonara – aż się dziwię , że tego przepisu jeszcze tutaj nie ma.
To jeden z moich ulubionych przepisów i gości u mnie chyba najczęściej , spośród wszystkich dań makaronowych.
Danie łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne.
Podsmażony boczek , cebulka , ser … – składniki proste , które przeważnie mamy pod ręką , tworzą wspaniałe danie , które zachwyci domowników!
W wersji na romantyczną kolację można śmiało pokusić się o dodanie do niego białego wina – polecam!
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* makaron spaghetti – 300 g
* wędzony boczek – ok. 100 g
* śmietana 18% słodka – 200 ml
* duże żółtko – 1 szt
* czosnek – 2 ząbki
* cebula – 1 szt
* parmezan – 4 łyżki
* sól , pieprz
* oliwa
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Makaron gotujemy al dente.
Boczek kroimy w kosteczkę , podsmażamy na odrobienie oliwy, ściągamy z patelni.
Na pozostałym tam tłuszczu podsmażamy drobniutko posiekaną cebulę oraz zmiażdżony czosnek.
W osobnym naczyniu roztrzepujemy żółtko , dodajemy do niego połowę śmietany oraz 2 łyżki parmezanu.
Resztę śmietany wlewamy na patelnię , dodajemy podsmażony boczek i na bardzo wolny ogniu podgrzewając dodajemy masę śmietanową.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy.
Podajemy gorące!
Smacznego!