Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara
Zdjęcie - SPAGHETTI CARBONARA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Spaghetti ala carbonara – aż się dziwię , że tego przepisu jeszcze tutaj nie ma.

To jeden z moich ulubionych przepisów i gości u mnie chyba najczęściej , spośród wszystkich dań makaronowych.

Danie łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne.

Podsmażony boczek , cebulka , ser …  – składniki proste , które przeważnie mamy pod ręką  , tworzą wspaniałe danie , które zachwyci domowników!

W wersji na romantyczną kolację można śmiało pokusić się o dodanie do niego białego wina – polecam!

Zdjęcie - SPAGHETTI CARBONARA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

* makaron spaghetti – 300 g

* wędzony boczek – ok. 100 g

* śmietana 18% słodka – 200 ml

* duże żółtko – 1 szt

* czosnek – 2 ząbki

* cebula – 1 szt

* parmezan – 4 łyżki

* sól , pieprz

* oliwa

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Makaron gotujemy al dente.

Boczek kroimy w kosteczkę , podsmażamy na odrobienie oliwy, ściągamy z patelni.

Na pozostałym tam tłuszczu podsmażamy drobniutko posiekaną cebulę oraz zmiażdżony czosnek.

W osobnym naczyniu roztrzepujemy żółtko , dodajemy do niego połowę śmietany oraz 2 łyżki parmezanu.

Resztę śmietany wlewamy na patelnię , dodajemy podsmażony boczek i na bardzo wolny ogniu podgrzewając dodajemy masę śmietanową.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy.

Podajemy gorące!

Smacznego!

Kategorie przepisów