Kurczak curry z dynią i groszkiem

Kurczak curry z dynią i groszkiem
Kurczak z marynaty pełnej orientalnych smaków z dodatkiem słodkiej dyni i groszku. Ta propozycja na pewno ucieszy smakoszy kurczaka w ostro – słodkich aromatach. Całość podałam z turecką kaszą bulgur. Ta kasza od jakiegoś czasu jest u nas prawdziwym hitem. Gotuje się bardzo szybko, do tego jej orzechowy smak wzbogaca każdą potrawę. Z tym gulaszem uzupełnia się idealnie

Zdjęcie - Kurczak curry z dynią i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 2 filety z kurczaka
  • 2 szklanki dyni Hokkaido pokrojonej w kostkę
  • 1 szklanka słodkiego groszku ( u mnie mrożony )
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1/2 papryczki chili pokrojonej w plasterki
  • łyżeczka suszonej kolendry
  • olej kokosowy
  • szklanka kaszy bulgur
Marynata
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju ( u mnie z pestek winogron )
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
Wszystkie składniki marynaty mieszam. Do marynaty daję piersi kurczaka pokrojone w kostkę. Odstawiam do lodówki na 2 godziny. Do szklanki opłukanej kaszy bulgur, dodaję 2 i 1/2 szklanki wody, oraz łyżeczkę soli. Od zagotowania gotuję około 8 minut. Odstawiam pod przykryciem do napęcznienia. Na oleju kokosowym smażę dynię z kolendrą. Kiedy dynia lekko zmieni kolor przekładam ją na talerzyk. Na tej samej patelni smażę kurczaka z marynatą. Kiedy kurczak zmieni kolor, duszę go pod przykryciem 10 minut. Dodaję groszek i dynię, całość duszę jeszcze około 10 minut. Podaję z kaszą bulgur i papryczką chili pokrojoną w cieniutkie plasterki. Smacznego

Zdjęcie - Kurczak curry z dynią i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów