Kurczak curry z dynią i groszkiem
Kurczak z marynaty pełnej orientalnych smaków z dodatkiem słodkiej dyni i groszku. Ta propozycja na pewno ucieszy smakoszy kurczaka w ostro – słodkich aromatach. Całość podałam z turecką kaszą bulgur. Ta kasza od jakiegoś czasu jest u nas prawdziwym hitem. Gotuje się bardzo szybko, do tego jej orzechowy smak wzbogaca każdą potrawę. Z tym gulaszem uzupełnia się idealnie
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 2 szklanki dyni Hokkaido pokrojonej w kostkę
- 1 szklanka słodkiego groszku ( u mnie mrożony )
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1/2 papryczki chili pokrojonej w plasterki
- łyżeczka suszonej kolendry
- olej kokosowy
- szklanka kaszy bulgur
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju ( u mnie z pestek winogron )
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
- 1 łyżeczka suszonej kolendry