Drobiowe ragout z pigwą
- Wynik: 105
- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas gotowania: 1h 30 min
Pyszne mięsne danie, które proponuję podać z kaszą jaglaną lub makaronem. Istotą tego gulaszu jest pigwa, która oddaje swój smak do środka i w rezultacie orzeźwia danie. Świetnie smakuje pierwszego jak i drugiego dnia, dlatego można przygotować większą ilość i mieć obiad na dwa razy. I raz podać z kaszą a raz z makaronem.
Składniki
- mięso z indyka (udziec) - 500g
- pigwa - 3
- cebula - 1
- białe wino - 1 szklanka
- bulion drobiowy lub warzywny - 1 l
- mielona papryka - do smaku
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- oliwa
Instrukcje
Mięso pokroić w kostkę. Oprószyć solą i mieloną papryką. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i chwile smażyć. Dodać pokrojoną cebulę, przesmażyć, wlać bulion i wino. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok.1,5 godź, aż mięso będzie miękkie.15 min. przed końcem dodać pokrojoną w plastry pigwę i dusić, aż będzie miękka. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z kaszą jaglaną lub makaronem.
Smacznego:)