Czubereki – smażone pierogi z mięsem – kuchnia tatarska Ostra na Słodko - blog kulinarny
Czebureki to tradycyjne danie kuchni tatarskiej, znane również doskonale w kuchni Rosyjskiej i na Ukrainie, gdzie uznawane są za potrawy z rodzimej kuchni.
Są to duże pierogi z ciasta podobnego do naszego ciasta ptysiowego, nadziewane obficie mięsem mielonym i smażone w głębokim tłuszczu.
Danie kaloryczne, ale niesamowicie smaczne!
Idealne zarówno na obiad, kolację na ciepło, jak i imprezę!
Tradycyjnie podaje się je z kefirem – Wy śmiało możecie popić np. czerwonym barszczem.
Nadzienie mięsne również można zastąpić na swoje ulubione – świetnie sprawdzi się warzywne albo serowe.
Koniecznie wypróbujcie!
Dla mnie czebureki to taki danie, którego nigdy nie odmawiam i do którego zawsze z przyjemnością wracam!
Polecam!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
* mąka pszenna – 1 i 3/4 szkl
* woda – 0,5 szkl
* sól – 1 szczypta
* masło – 1 łyżeczka
* małe jajko – 1 szt
FARSZ:
* mięso mielone wieprzowe – 125 g
* mięso mielone wołowe – 80 g
* cebula – 1 szt
* kefir – 3 łyżki
* pietruszka – 1`pęczek
* majeranek -1 łyżeczka
* sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Wodę masłem i solą gotujemy, wsypujemy 1 1/3 mąki i dokładnie mieszamy.
Odstawiamy do przestudzenia, a następnie dodajemy jajko, mieszamy, wsypujemy resztę mąki.
Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy i odstawiamy na ok. 20 minut do lodówki.
FARSZ:
Mięsa mieszamy, dodajemy posiekaną cebulę, pietruszkę oraz majeranek.
Wlewamy kefir i doprawiamy do smaku.
CAŁOŚĆ:
Schłodzone ciasto ponownie wyrabiamy, odrywamy kawałek, wałkujemy na cieniutki, okrągły placek .
Na połowę nakładamy porcję farszu ( ok. 1 cm ), zamykamy drugą połową i zalepiamy pierogi.
Smażymy na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony ( na rumiano ).
Podajemy gorące!
Smacznego!