Frykadelki z ziemniaków, łososia i zielonego groszku
przepis:
ok. 300 g ziemniaków
ok. 100 g łososia
0,5 szklanki mrożonego groszku
0,5 cebuli
1 jajko
sól, pieprz
bułka tarta
sok z cytryny
olej
Łososia skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, a następnie ugotować na parze.
Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie.
Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i dokładnie podusić na pure.
Groszek zblanszować.
Pokrojoną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju.
Do ziemniaków dodać jajko, sól, pieprz, dobrze wyrobić, a na koniec dodać kawałki ugotowanego łososia i groszek.
Z masy uformować podłużne kotlety, obtoczyć je z bułce tartej i usmażyć na oleju.