Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, a zarazem lekkie i dietetyczne kotleciki z kaszy jaglanej z brokułami.
Świetnie doprawione, usmażone na masełku są fantastycznym pomysłem na obiad!
Obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, ostudzić i zmielić wraz z białym serem. Obrać cebulę, posiekać w drobną kostkę i przesmażyć na złoto, a następnie dodać wraz z masłem do masy ziemniaczano-serowej i doprawić do smaku solą i pieprzem...
Serowe knedelki z truskawkami wyszły przepyszne, a dzięki temu, że nie trzeba było gotować i tłoczyć do nich ziemniaków, zrobiły się ekspresowo:) Zajadaliśmy się nimi z wielkim smakiem.
Dzisiaj zapiekanka z cukinii, gnocchi i pomidorów - to nasz domowy hit na lato od wielu juz lat. Smakowitości dodają jej swieże zioła: oregano i majeranek lub tymianek. Jest przepyszna i jako danie obiadowe i kolacyjne. To zdecydowanie najlepsza zapiekanka jaką jadłam.
Wszyscy, którzy się zachwycają tymi burgerami (nieważne z którego przepisu) mają rację - są przepyszne. Nieważne na zimno, czy ciepło, sauté czy w burgerze, kto jeszcze nie próbował, musi to nadrobić :)
Pieczone młode ziemniaczki to jedna z najlepszych rzeczy na świecie. Mogą być dodatkiem do mięsa lub ryby, ale równie dobrze smakują same, popijane kefirem lub zsiadłym mlekiem. Wzbogacone oliwą i rozmarynem są niezwykle aromatyczne i naprawdę ciężko przestać je jeść ;)
Kotlety w tej panierce są niesamowicie soczyste, co widać nawet na zdjęciach. Są mięciutkie i pyszne - tak pyszne (musicie uwierzyć na słowo ;)), że każdy kto próbował, miał ochotę na więcej.
Warto przygotować na zwykły obiad w ciągu tygodnia, bo choć nie jest wyrafinowaną potrawą, to mimo to jest bardzo smaczna. Dodatek majonezu może początkowo wydawać się niektórym nieco kontrowersyjny, ale zapewniam, że nie ma w nim nic złego (w końcu co może być szokującego w żółtkach i oleju jako składnikach zapiekanki?). Robiłam ją już kilka razy i zawsze wszystkim smakowała, zatem śmiało polecam :)
No takie danie to pamiętam z dzieciństwa – ze szkolnych stołówek lub kolonii. Bardzo miło to wspominam, bo uwielbiam jajka i świeże zioła. Odtworzyłam je w domu i smakują jeszcze lepiej niż tamte z dawnych lat. Domowe zawsze lepsze Myślę, że wspaniale sprawdzą się na obiad dla Waszych pociech, bo moja córka się nimi zajada.