Zapiekanka bawarska z białą kiełbasą
Ta niezwykle prosta zapiekanka z bułek i białej kiełbasy okazała się smaczniejsza, niż sądziłam. To typowo „chłopski” posiłek, ale podany razem z sosem i surówką stanowi całkiem fajną propozycję na obiad w środku tygodnia :)
W wersji nieco mniej kalorycznej można zrezygnować ze skrapiania bułek masłem, a śmietanę w sosie zastąpić gęstym jogurtem.
ZAPIEKANKA BAWARSKA Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ
(4 porcje)
4 pszenne bułki lub 1 niezbyt duża weka,
5-6 białych kiełbasek,
4 jajka,
1 szklanka mleka,
60g masła + trochę do wysmarowania formy,
4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól i pieprz
sos:
180g gęstej śmietany (12% lub 18%),
1 łyżeczka musztardy (dałam 1 łyżkę musztardy ziarnistej),
odrobina soku z cytryny,
sól i pieprz
Bułki pokroić w duże kostki, włożyć do miski i skropić stopionym masłem. Jajka roztrzepać z mlekiem. Dodać natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Tak powstałą mieszanką zalać bułki i odstawić na 5-10 minut, aż masa się wchłonie.
Kiełbaski obrać z osłonek i pokroić na plasterki lub półplasterki. Dodać do bułek i wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i lekko ugnieść.
Naczynie wstawić do większej brytfanki wypełnionej wodą tak, by sięgała mniej więcej do połowy naczynia*. Wstawić do piekarnika i piec ok. 45-50 minut.
Składniki sosu wymieszać i podawać do zapiekanki.
* Ja nie miałam na tyle dużej brytfanki, naczynie żaroodporne włożyłam więc luzem do piekarnika na środkową półkę, a na dnie umieściłam małą brytfankę z wodą. Piekłam krócej, jakieś 35-40 minut.
(zainspirowane przepisem stąd, z moimi małymi zmianami)