Tarta z kurkami i ricottą
Sezon na kurki powoli się kończy, więc póki jeszcze da się je kupić lub nazbierać, warto przygotować tę prostą lecz pyszną tartę. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, tak więc może pełnić rolę dania obiadowego, jak i przekąski na imprezie. Delikatne kurki i kremowa ricotta doskonale się razem uzupełniają, a ciasto francuskie stanowi idealną bazę. Polecam!
TARTA Z KURKAMI I RICOTTĄ
1 opakowanie ciasta francuskiego,
200g kurek, 150g ricotty,
1 cebula,
3 jajka,
150ml szklanki śmietanki 18% (z kartonika),
sól i pieprz,
zioła prowansalskie,
1 łyżka masła
Kurki dokładnie oczyścić, większe pokroić. Cebulę posiekać.
Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebulę. Smażyć chwilę, a gdy się zeszkli, dodać kurki. Dusić na niewielkim ogniu około 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Jajka wymieszać ze śmietanką, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Formę do tarty o średnicy 26cm wyłożyć ciastem francuskim, docinając ciasto i doklejając ubytki, tak żeby wypełniło foremkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 15 minut, aż spód zacznie się rumienić. Wyjąć i łyżką docisnąć wybrzuszone ciasto, żeby nadać mu z powrotem ładny kształt.
Na zapieczonym spodzie rozłożyć kurki, a następnie za pomocą łyżeczki nałożyć ricottę. Całość zalać masą jajeczną. Piec w 180 stopniach przez około 30 minut, aż masa jajeczna się zetnie.
(na podstawie przepisu z magazynu „Kuchnia” z moimi zmianami)