Falafele pieczone

Falafele pieczone
Zdjęcie - Falafele pieczone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Falafele pieczone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Falafele pieczone

/10 sztuk/

200g suchej ciecierzycy
1 łyżka posiekanej bazylii tajskiej
1/3 łyżeczki suszonej papryki słodkiej
1/3 łyżeczki suszonej papryki ostrej
1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka kuminu
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku obrany i drobno posiekany
2 łyżki oliwy z oliwek

Ciecierzycę moczyć przez noc w zimnej wodzie. Następnego dnia zmielić ją wraz z cebulą w maszynce do mielenia mięsa. Do tak przygotowanej masy dodać bazylię, czosnek, paprykę słodką i ostrą, pieprz, sól i kumin. Dodać również oliwę i wszystko dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kotleciki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut, następnie przełożyć je na drugą stronę i piec jeszcze przez 20 minut. Podawać je z ulubionymi dodatkami i koniecznie z jakimś sosem :)

Zdjęcie - Falafele pieczone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Falafele pieczone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów