Placki z kaszy jaglanej i szpinaku
Placki z kaszy jaglanej i szpinaku
/około 15 placuszków/
450g mrożonego szpinak
1 łyżka otrębów pszennych
1 łyżka sezamu
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
1 łyżka siemienia lnianego wymieszanego z 2 łyżkami ciepłej wody
sól morska
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki kuminu
oliwa z oliwek
niewielki kawałek sera pleśniowego
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.
Szpinak rozmrozić. Na oliwie podsmażyć posiekany ząbek czosnku. Dodać szpinak. Smażyć na wolnym ogniu do odparowania wody. Dodać sól, pieprz i kumin. Zdjąć z ognia. Wsypać otręby, sezam, siemię oraz dodać kaszę. Wymieszać dokładnie. Smażyć na patelni do naleśników po kilka minut z obu stron. Podawać z serem pleśniowym.
Smacznego!