Serowe knedle z truskawkami
Przeważnie robię knedle z dodatkiem ziemniaków np. takie jak te : knedle ze śliwkami lub knedle z jabłkiem i cynamonem.
Każdy je zna, a smakosze knedli z pewnością je bardzo lubią.
Tym razem postanowiłam nico zmodyfikować przepis, do knedli dodałam ser biały, a odjęłam ziemniaki;)
Serowe knedelki z truskawkami wyszły przepyszne, a dzięki temu, że nie trzeba było gotować i tłoczyć do nich ziemniaków, zrobiły się ekspresowo:)
Zajadaliśmy się nimi z wielkim smakiem.
Składniki (na ok. 16 sztuk):
- 250g twarogu
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki cukru
- 16 truskawek
dodatkowo
- śmietana, cukier, mięta lub masło i bułka tarta
Twaróg rozgnieść widelcem, połączyć z jakiem, mąką i cukrem.
Małe porcje ciasta rozpłaszczać w dłoniach, nakładać po 1 truskawce.
Formować knedle.
Gotowe knedle wrzucać na gotującą wodę.
Knedle gotować 4 minuty od wypłynięcia.
Gotowe knedle podawać ze śmietaną, posypane cukrem, udekorowane miętą, lub polane masłem i podsmażoną bułką tartą.