Tarta à la pierogi ruskie
Składniki:
(przepis na tartę o średnicy 26-28 cm)
… na ciasto:
125 g masła
250 g mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
… na nadzienie:
1 kg ziemniaków (nie mogą być młode)
0,4 kg sera białego (półtłustego)
2 cebule
2 łyżki masła
2 jajka + 1 białko pozostałe z ciasta
200 g śmietany
½ pęczka koperku
sól, czarny pieprz do smaku
… na skwarki:
100 g słoniny
Przygotowanie:
… ciasta:
Zimne masło poszatkować, dodać pozostałe składniki i posiekać nożem. Wymieszać, wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Piec przykryte folią aluminiową i obciążone fasolą w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Ściągnąć folię i podpiec jeszcze kilka minut, a następnie dodać nadzienie.
… nadzienia:
Obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, ostudzić i zmielić wraz z białym serem. Obrać cebulę, posiekać w drobną kostkę i przesmażyć na złoto, a następnie dodać wraz z masłem do masy ziemniaczano-serowej i doprawić do smaku solą i pieprzem (masa musi być nieco bardziej słona i pikantna, gdyż śmietana i jajka złagodzą smak farszu). Wymieszać jajko, białko oraz śmietanę i dodać do farszu, a następnie wszystko wymieszać dokładnie. Gdy ciasto podpiecze się w piekarniku, ułożyć na nim masę i piec ok. 30-40 minut. Posypać tartę przed podaniem świeżo pokrojonym koperkiem oraz polać skwarkami z tłuszczem.
.. skwarek:
Pokroić słoninę w kostkę i wytopić na patelni, aż do momentu powstania przyrumienionych skwarek.