Polędwiczki w sosie miodowo - musztardowym z kaszą pęczk
Polędwiczki to takie mięsko, które można przyrządzać na setki sposobów.
Jednym z moich ulubionych są te duszone w sosie miodowo-musztardowym.
Wyrazisty , niesamowicie aromatyczny sos ze słodkiego miodu i musztardy Dijon nadaje im iście królewskiego charakteru.
Świetnym dodatkiem jest zaproponowana przeze mnie kasza pęczak!
Takie polędwiczki w sosie miodowo-musztardowym są świetnym pomysłem np. na rodzinny, niedzielny obiad.
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* duża polędwiczka wieprzowa – 1 szt
* bulion warzywny – ok. 300 ml
* duża cebula – 1 szt
* skórka cytrynowa – 1 szczypta
* orzechy włoskie – 40 g
* suszone pomidory – 50 g
* śmietana 30% – 200 ml
* miód – 1 łyżeczka
* musztarda Dijon – 2 łyżeczki
* sól , pieprz – do smaku
* oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Polędwiczkę oczyszczamy, doprawiamy solą i pieprzem, kroimy w plastry.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, przesmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy mięso – przesmażamy z każdej strony, a następnie podlewamy bulionem.
Dusimy na wolnym ogniu, a następnie dodajemy skórkę cytrynową, pokrojone suszone pomidory oraz podprażone na osobnej patelni i posiekane orzechy – mieszamy i dusimy do miękkości.
Całość zalewamy śmietanką, dusimy ok. 5 minut.
Doprawiamy solą i pieprzem , dodajemy miód i musztardę oraz odrobinę soku cytrynowego.
Podajemy gorące!
Na blogu znajdziecie też polędwiczki w sosie cebulowym i sosie własnym
DRUKUJ: