Idealne danie na weekendowy obiad a potem jako dodatek do poniedziałkowego pracowego śniadania, niezależenie czy to śniadanie w domu czy poza nim, bo wszak każdy na swój sposób pracuje, prawda?
Jest delikatna, a jednocześnie wyrazista, z krewetkami, które przez boczek zostały podkreślone, a nie zdominowane. Do tego bardzo sycąca i "konkretna", choć całkiem zdrowa. Nic, tylko wziąć się za gotowanie;) Zwłaszcza że składniki są powszechnie dostępne
Zupa ze świeżym ogórkiem najczęściej kojarzy się z chłodnikiem. Ta wersja z uwagi na zawartość sera nie nadaje się do całkowitego schłodzenia ponieważ napowierzchni zupy utworzyłby się delikatny kożuch. Można podawać ją na gorącolub przestudzoną do letniej temperatury.
W filmie Julie próbuje przygotować wołowinę na kolację, pierwsza próba jest nieudana, bo mięso przypala się, lecz kolejna próba kończy się sukcesem. Przepis jest idealny na wystawną kolację, lub po prostu na rodzinny obiad :)
Danie okazało się strzałem w dziesiątkę, bo nie dość, że spożytkowałam zalegającą w szafce suchą bagietkę, to przygotowałam jeszcze filet z kurczaka w super chrupiącej kruszonce i to bez smażenia.
Potrawa, która praktycznie robi się sama. Wystarczy zrumienić mięso, zalać mlekiem i długo gotować. Tak długo, aż mleko zmieni się w gęsty, złocisty sos, a schab stanie się miękki i delikatny.
Pora była obiadowa, tak więc padło oczywiście na zupę. Tym razem wykorzystałam do niej jabłka Golden Delicious, dużo aromatycznych przypraw i ziół. Efekt w pełni mnie zadowolił. Moja dyniowa śmiało może konkurować o miano najbardziej rozgrzewającej zupy. :)
Przekąska ta ma swój początek w nowojorskim Anchor Bar, prowadzonym przez Teresę i Franka Bellissimo. Skrzydełka kurczaka w słodko-pikantnym sosie przygotowała Teresa dla syna i jego kolegów, którzy przyszli z wizytą do baru. Skrzydełka natychmiast stały się hitem i szybko weszły do stałej oferty.
Totalna rewelacja :) Tak soczystego pieczonego schabu jeszcze nie jadłam :) A swoją soczystość schab zawdzięcza temu, iż: a) przed pieczeniem obsmażamy schab, co ogranicza wypływanie soków, b) nie pieczemy schabu dłużej niż to konieczne, c) obkładamy go grubą warstwą musu jabłkowego, dzięki czemu wilgoć z mięsa nie ma jak wyparować.
Dziś przedstawiam przepis na przepyszne udka z kurczaka w glazurze w stylu azjatyckim z dodatkiem ciemnego piwa. Mięso jest przez noc peklowane w słonej mieszance z piwem, dzięki czemu nabiera delikatności, charakterystycznego smaku i aromatu.
Nigdy nie byliśmy zwolennikami świeżego rozmarynu, w tym daniu jednak, poddany obróbce cieplnej jest genialnym dopłenieniem smaku balsamico! A pieczony (nieostry) kremowy czosnek rozpływa sie w ustach. W każdym razie same o..chy i a...chy :)
Zupa na kaca, jaka nam od razu przyszła na myśl, to oczywiście żurek. Postanowiliśmy jednak nadać jej formę stałą, a mianowicie zrobić z zupy… tartę. Trzeba było jedynie potrenować, jak i w jakich proporcjach dodać zakwasu żurkowego, aby masa nie była za wilgotna, a sama tarta miała wyraźny smak.
Polecam jako alternatywę ruskich, a dodatek bryndzy nadał im ostrości i charakteru. Oscypek natomiast stopił się idealnie na wierzchu. Nie będę więcej zachwalać tylko zapraszam do kosztowania!
ebulę i pieczarki drobno posiekać (...). Udusić je razem na patelni z olejem, dodając odrobinę soli. Zdjąć z patelni pieczarki połączyć je z kaszą, płatkami owsianymi, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, masę przyprawić, dodać do niej siemię lniane i mąkę ziemniaczaną...
Jedząc doradę w tym wydaniu macie wrażenie, że siedzicie na plaży i jecie świeżo złowioną rybę, cała pachnie morzem - jest idelanie słona, delikatna, wręcz orzeźwiająca - jeśli tak można opisać smak ryby ;)
To danie nie ma żadnych "korzeni", w takiej formie jest moim autorskim przepisem.
(...) Pulpet zrobilam z mięsa z indyka, niektórzy nie przepadają za tym rodzajem mięsa mielonego, bojac sie że bedzie suche po obrobce - nic podobnego.
Danie możemy podawać jedynie z sosem i warzywami,ponieważ już zawiera kawałeczki ziemniaków