Schab duszony w mleku i musztardzie

Schab duszony w mleku i musztardzie

Potrawa, która praktycznie robi się sama. Wystarczy zrumienić mięso, zalać mlekiem i długo gotować. Tak długo, aż mleko zmieni się w gęsty, złocisty sos, a schab stanie się miękki i delikatny.

przepis z Galerii Potraw

 

Zdjęcie - Schab duszony w mleku i musztardzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • ok.700 g schabu bez kości
  • 1 l mleka
  • 2-3 łyżki musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • do smażenia : 2-3 łyżki masła + 1 łyżka oliwy/oleju

 

Schab natrzeć solą*, posmarować musztardą i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu (najlepiej w garnku, w którym będziemy go dusić). Mleko zagotować.Zrumieniony schab zalać gorącym mlekiem - mięso powinno być przykryte. Dodać obrany, rozgnieciony czosnek i ziarenka pieprzu. Postawić na małym ogniu i gotować tak długo, aż sos zgęstnieje i nabierze złocistej barwy (przez ok.3 godziny). Nie przykrywać garnka !Od czasu do czasu zamieszać, żeby mięso nie przywarło do dna (pod koniec duszenia dość często). Można kilka razy obrócić schab w trakcie gotowania.Gotowe mięso wyjąć z garnka i pokroić w plastry. Sos zmiksować i polać nim schab.

 Można wcześniej natrzeć schab solą i ulubionymi przyprawami i ostawić na ok. godzinę w chłodne miejsce

 

Zdjęcie - Schab duszony w mleku i musztardzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów