Zupa dyniowa z jabłkiem i chilli
Ostatni dzień października upłynął mi pod znakiem dyni. Już rano przytachałam z targu piękny okaz mojej ulubionej, pomarańczowej hokkaido.
Oczywiście jeszcze nie wiedząc co z niej dokładnie zrobię, upiekłam ją w piekarniku. Po godzinie czuć było w kuchni orzechowy aromat. Przystąpiłam więc do obierania gwiazdy dnia dzisiejszego, a obiera się ją - jak pomarańczę! Skórka przepięknie odchodzi od miąższu, ściągniecie jej nie zajmuje więcej niż minutę.
Pora była obiadowa, tak więc padło oczywiście na zupę. Tym razem wykorzystałam do niej jabłka Golden Delicious, dużo aromatycznych przypraw i ziół. Efekt w pełni mnie zadowolił. Moja dyniowa śmiało może konkurować o miano najbardziej rozgrzewającej zupy. :)
/ przepis własny, na 5 porcji/
- 1 l bulionu warzywno-drobiowego - 500 g puree z dyni - 1 duże jabłko - 1 łyżka oliwy - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 listek laurowy - 1 ziarenko ziela angielskiego - sól, pieprz - 1/3 łyżeczki chilli w proszku - 1/2 łyżeczki cynamonu i imbiru - 1/2 łyżeczki suszonego majeranku i oregano
dodatkowo: - orzechy laskowe - gęsta śmietana 18% - grzanki z bułki pszennej
Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, dodać pokrojone w kostkę jabłko. Podsmażyć przez ok. 4 minuty. Dodać puree z dyni, listek laurowy, ziele angielskie, zalać bulionem. Gotować na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie zmiksować blenderem, przyprawić ziołami i przyprawami. Podawać z kleksem śmietany, posiekanymi i podprażonymi orzechami laskowymi oraz grzankami z bułki pszennej. Smacznego!
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
______________________________♥____________________________