Zupa ze świeżych ogórków z czosnkiem i serem
Zupa ze świeżym ogórkiem najczęściej kojarzy się z chłodnikiem. Ta wersja z uwagi na zawartość sera nie nadaje się do całkowitego schłodzenia ponieważ na
powierzchni zupy utworzyłby się delikatny kożuch. Można podawać ją na gorąco
lub przestudzoną do letniej temperatury. Idealna na upalne dni kiedy nie mamy ochoty na wielkie gotowanie a mamy apetyt na zupę.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 15-20 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 600 g ogórków gruntowych
- 250 g serka topionego z ziołami
- 1 duża cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 900 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- łyżka posiekanego koperku
- sól
- pieprz świeżo mielony
http://allegro.pl/kot-z-drewna-z-drucianym-ogonem-czarny-i3418500259.html
Sposób wykonania:
- ogórki dokładnie myjemy, obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki,
- cebulę obieramy, kroimy na ósemki,
- w garnku podgrzewamy bulion,
- do blendera wrzucamy ogórki, cebulę, czosnek, serek topiony, dodajemy ½ szklanki ciepłego bulionu i blendujemy na gładki krem,
- krem ogórkowo serowy wrzucamy do garnka z bulionem, doprawiamy solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy i zagotowujemy,
- odstawiamy do przestygnięcia, najlepiej smakuje kiedy ma letnią temperaturę,
- podajemy z siekanym koprem i ewentualnie z grzankami.