Pieczony filet z kurczaka z ziołową kruszonką
Ponieważ jestem wielką fanką przerabiania każdej ilości lekko czerstwego już pieczywa na grzanki z oliwą, postanowiłam pójść o krok dalej i zużyć resztki bułek na coś bardziej konkretnego.
Danie okazało się strzałem w dziesiątkę, bo nie dość, że spożytkowałam zalegającą w szafce suchą bagietkę, to przygotowałam jeszcze filet z kurczaka w super chrupiącej kruszonce i to bez smażenia.
Okazało się, że tak przygotowana pierś jest cudowanie soczysta, a do tego (dzięki ziołowej warstwie) chrupiąca i pełna smaku. Gotowa w 15 minut, to prawdziwie expressowy obiad!
Pieczony filet z kurczaka z ziołową kruszonką Składniki- filet z kurczaka - 2 szt
- pieczywo - 4 kromki czerstwej bagietki
- oliwa - 2-3 łyżki
- zioła - ulubione, ok. 2 łyżek świeżych listków oregano, bazylii, tymianku
- sól, pieprz - do smaku
Filety z kurczaka lekko rozbij lub rozkrój na dwie części, aby uzyskać kawałki mięsa o mniej więcej równej grubości. Przypraw je solą i pieprzem.
Pieczywo pokrój na kawałki, a następnie zmiksuj blenderem do uzyskania konsystencji okruchów. Dolej oliwę i zioła, a także sól do smaku. Wszystkie składniki ponownie zamiksuj i ułóż warstwą na kawałkach mięsa.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz ok. 15 minut, aż kruszonka na mięsie stanie się złota i chrupiąca.
Kruszonkę możesz doprawić także parmezanem lub czosnkiem.