Schab pieczony pod jabłkową kołderką
Totalna rewelacja :) Tak soczystego pieczonego schabu jeszcze nie jadłam :) A swoją soczystość schab zawdzięcza temu, iż:
a) przed pieczeniem obsmażamy schab, co ogranicza wypływanie soków,
b) nie pieczemy schabu dłużej niż to konieczne,
c) obkładamy go grubą warstwą musu jabłkowego, dzięki czemu wilgoć z mięsa nie ma jak wyparować.
W dodatku jego przygotowanie wcale nie jest pracochłonne ani trudne. Przepis znalazłam w jakiejś starej gazetce mojej Mamy, niestety nie wiem jakiej, bo mam tylko wycinek. Trochę go zmodyfikowałam, ale koncepcja pozostała ta sama. Najważniejsze, że efekt okazał się naprawdę świetny.
A jako dodatek do schabu podałam ziemniaki duchesse :)
SCHAB PIECZONY POD JABŁKOWĄ KOŁDERKĄ
(5 porcji)
1kg schabu bez kości,
3 średnie jabłka,
1 łyżka cukru,
1 łyżka soku z cytryny szczypta tymianku,
szczypta mielonych goździków,
szczypta cynamonu,
sól i pieprz,
olej
Jabłka obrać i drobno pokroić. Umieścić w rondlu, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem przez około 15 minut, aż będą miękkie. Dodać cukier, sok z cytryny i cynamon. Zmiksować blenderem na mus.
Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i mielonymi goździkami. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiano. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15-20 minutach pieczenia schab obłożyć grubą warstwą musu jabłkowego i piec jeszcze 30 minut.
Upieczony schab odstawić na 10 minut, by soki równomiernie się rozłożyły i dopiero wtedy pokroić w plastry.