Tarta żurkowa z białą kiełbasą, gotowanymi ziemniakami oraz majerankiem
Tarta przygotowana specjalnie na 3. edycję Najedzeni Fest, która odbywała się pod hasłem „Karnawał”, a małymi literkami było dopisane „finger food oraz jedzenie na kaca”; wybraliśmy tę drugą inspirację. Zupa na kaca, jaka nam od razu przyszła na myśl, to oczywiście żurek. Postanowiliśmy jednak nadać jej formę stałą, a mianowicie zrobić z zupy… tartę. Trzeba było jedynie potrenować, jak i w jakich proporcjach dodać zakwasu żurkowego, aby masa nie była za wilgotna, a sama tarta miała wyraźny smak. Jak nam to wyszła, mogliście sami ocenić w Forum na Najedzeni Fest 26.01.2014, a kto nie był, ten poniżej znajdzie przepis na własnoręcznie jej wykonie.
Składniki:
(przepis na tartę o średnicy 26-28 cm)
Ciasto:
125 g masła
250 g mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Nadzienie:
0,3 kg ziemniaków (ok. 3 sztuki średnich rozmiarów)
2 małe pęta białej kiełbasy (ok. 0,2 kg)
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
¾ szklanki zakwasu na żurek
2 ząbki czosnku
200 g śmietany 18%
1 łyżka suszonego majeranku
garść świeżego majeranku
sól, grubo mielony pieprz
Przygotowanie:
Ciasto:
Zimne masło poszatkować, dodać pozostałe składniki i posiekać nożem. Wymieszać, wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Piec przykryte folią aluminiową i obciążone fasolą w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Ściągnąć folię i podpiec jeszcze kilka minut, a następnie dodać nadzienie.
Nadzienie:
Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie na pół twardo (będę jeszcze zapiekane w tarcie, więc nie mogą być zbyt rozgotowane). Pokroić biała kiełbasę w kostkę. Rozgrzać masło, dodać mąkę i wymieszać, aby powstała zasmażka, a następnie dodać zimny zakwas żurkowy i przeciśnięty przez prasę lub drobno roztarty czosnek. Wymieszać śmietanę, jajka, białko i suszony majeranek z masą żurkową oraz doprawić solą i pieprzem. Gdy ciasto się podpiecze, ułożyć ziemniaki, kiełbasę i zalać masą, a następnie piec ok. 30-40 minut. Przed podaniem udekorować świeżym majerankiem.