Chowder z kukurydzą, krewetkami i boczkiem
Moja dzisiejsza propozycja należy do moich ulubionych zup spośród tych, jakie do tej pory przygotowałam. Jest delikatna, a jednocześnie wyrazista, z krewetkami, które przez boczek zostały podkreślone, a nie zdominowane. Do tego bardzo sycąca i "konkretna", choć całkiem zdrowa. Nic, tylko wziąć się za gotowanie;) Zwłaszcza że składniki są powszechnie dostępne, jedynie z zieloną papryką może być problem, ale oczywiście wystarczy ją zastąpić czerwoną. Naprawdę polecam!
Chowder z kukurydzą, krewetkami i boczkiem
- 1 puszka kukurydzy
- ok. 400 ziemniaków
- 1 łyżka mleka
- 50g boczku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 zielona papryka
- kilka łyżek przecieru pomidorowego
- 450ml wody lub bulionu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz
- 150g krewetek
- 1 dymka
Kukurydzę odsączyć i odłożyć z niej 3 łyżki, resztę zmiksować w blenderze.
Ugotować ziemniaki i przygotować z nich purée, dodając mleko.
W międzyczasie boczek pokroić w kostkę, podsmażyć i odstawić.
W garnku z grubym dnem podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek.
Dodać paprykę pokrojoną na dość małe kawałki.
Wlać przecier pomidorowy, zmiksowaną kukurydzę i wodę/bulion.
Dodać paprykę, sól, pieprz i gotować na małym ogniu przez 5 minut.
Dodać odłożoną kukurydzę i krewetki, gotować, aż będą gotowe.
Nalać do misek i nałożyć na środek porcję ziemniaków.
Posypać boczkiem i posiekaną dymką.
Przepis, zmodyfikowany, stąd.
Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 300 kcal