Pulpet w orzechowej panierce nadziewany ziemniakami

Pulpet w orzechowej panierce nadziewany ziemniakami

To danie nie ma żadnych "korzeni", w takiej formie jest moim autorskim przepisem.

Wiele razy juz pisalam, że proste przepisy, zmieniam, coś dodaje - jednym slowem -lubie eksperymenty, potem obserwowuje co z tego wyjdzie-wyszlo!

Pulpet zrobilam z miesa z indyka, niektorzy nie przepadaja za tym rodzajem miesa mielonego, bojac sie ze bedzie suche po obrobce-nic podobnego.

Danie mozemy podawac jedynie z sosem i warzywami,poniewaz juz zawiera kawaleczki ziemniakow-mozna wiec nazwac to danie "2 w 1".

Zapraszam!

Zdjęcie - Pulpet w orzechowej panierce nadziewany ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pulpet w orzechowej panierce nadziewany ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pulpet w orzechowej panierce nadziewany ziemniakami

Skladniki

.500 gr miesa mielonego z indyka

.3 kromki chleba tostowego

.1 cebulka

.1 zabek czosnku

.1 jajko

.2 lyzki bulki tartej

.2 srednie ziemniaki

.sol i pieprz

 

Panierka

.5 lyzek bulki tartej

.3 lyzki zmielonych orzechow

.1 jajko

.2 lyzki oliwy z oliwek

.papryka mielona ostra

.sol i pieprz

 

Wykonanie

Ziemniaki obieramy,pluczemy ,kroimy na male czasteczki nastepnie gotujemy al dente i studzimy.

Z chleba odcinamy skorki i namaczamy w zimnym mleku-odciskamy.

Mieso przekladamy do miseczki,dodajemy jajko,namoczony chleb,bulke tarte i przyprawy.

Wszystkie skladniki dobrze mieszamy,az masa stanie sie gladka i spojna.

Papier do pieczenia rozkladamy na desce i posypujemy go niewielka iloscia bulki tartej.

Mase miesna przekladamy na papier i formujemy maly prostokat,na cala powierzchnie ukladamy kawaleczki ziemniakow,lekko je dociskajac.

Pomagajac sobie papierem do pieczenia zawijamy rolade nastepnie sciskamy koncowki papieru,przez co formujemy regularny "baton ",jeszcze raz zawijamy calosc w folie aluminiowa.

Ostrym nozem nakluwamy powierzchnie i pulpet wedruje do piekarnika.

Pieczemy w temp.180st.C przez 45 min,potem otwieramy drzwiczki i tak studzimy.

Na polmiesek wysypujemy bulke tarta ,zmielone orzechy,nieco papryki sol i pieprz.

Do miseczki wbijamy jajko i roztrzepujemy widelcem.

Wystudzony ( ale wciaz lekko cieply )pulpet maczamy najpierw w jajku,potem w panierce,jeszcze raz w jajku i juz dokladnie w panierce.

Pulpet przenosimy na papier do pieczenia,potem ponownie na blaszke,polewamy strumieniem oliwy z oliwek i zapiekamy przez 20 min,w temp.170 st.C.

Podajemy na goraco z dodatkiem sosu i bukietu warzyw.

Zycze smacznego!

 

Kategorie przepisów