Uważam, że takie przepisy, w których jest minimum zabiegów, a zawierają maksimum smaku, są mistrzowskie. dlatego i teraz, gdy trafiłam na przepis (...) od razu chciałam go sprawdzić.
Pomyślałam więc o gęstym kremie, którego gładką konsystencję przełamałam małymi kuleczkami soczewicy. Zupę możecie zaostrzyć dodając do niej pastę curry, lub wręcz przeciwnie, złagodzić śmietanką lub mleczkiem kokosowym.
Szaszłyki grillować na patelni, albo pod grillem w piekarniku. W trakcie grillowania pokrojone w plastry jabłko, posypać majerankiem i opiec z obu stron na patelni. Obsmażone plastry jabłka rozłożyć na półmisku i podać z szaszłykami.
Kiedy dwa razy usłyszałam, że dziś były najlepsze kotleciki jakie jadł w swoim życiu.... musiałam się dowiedzieć coż to za pyszności tak wychwala moje dziecko. Przy okazji rozmowy z Panią D. zapytałam i usłyszałam, że to takie zwykłe kotleciki z piersi kurczaka w cieście naleśnikowym - tylko takim gęstszym niż na zwykle naleśniki ;) Zrobiłam, wyszło zakakująco fajnie, pysznie, inaczej.
Mulligatawny. To już prawdziwa klasyka zup. To pikantne danie rozreklamowali w Europie Anglicy, którzy przed laty uważali Indie za jedną z najbardziej atrakcyjnych okolic Wielkiej Brytanii. Jeśli lubimy ostre i orientalne smaki, możemy wprowadzić nieco "oswojone" mulligatawny także na nasze stoły, tym bardziej, że o jej ostatecznym smaku decyduje przecież gust kucharza.
Dziś zapraszam na zupę, która z pewnością nie każdemu przypadnie do gustu. Niebywale delikatna, naturalnie słodka i nietypowa w smaku idealnie wpasowuje się w menu ciepłych, wiosennych dni.
Przepis na ten aromatyczny, pieczony boczek znalazłam u Amber. Oryginalnie powinien być podawany z jabłkami, ale ponieważ niedawno robiłam schab z jabłkami, to tym razem jabłka sobie odpuściłam ;-) Boczek pieczony jest bardzo aromatyczny i praktycznie rozpływa się w ustach.
Ta wersja jest odrobinę "podkręcona", bo zamawiający przepis mieli ochotę na potrawkę z rodzynkami - których ja nie cierpię ;(, stąd pomysł na suszone morele, które idealnie podkreśliły smak sosu i dodały cudnej słodkości całemu daniu. Zapraszam.
Efekt jest niesamowity - pyszne placki z wyraziście doprawionym mięsem, chrupiącą sałatką i dopełniającym całości serem feta. Będziecie zaskoczeni, jak smaczne jest to danie.
Połączyłam swoje ukochane naleśniki z farszem z wątróbki drobiowej, cebulki, jabłka i aromatycznych przypraw.
Wyszło fantastyczne danie , które wszyscy zajadali z przyjemnością!
Była nawet wersja podpieczona na grillu!
Dziś przedstawiam wersję knedli dla serożerców. I nie będą to znane wszystkim knedle z ciasta twarogowego, lecz ziemniaczane nadziewane różnymi serami. Przepis ten kusił mnie od bardzo dawna i cieszę się, że w końcu go przygotowałam :) Knedle są przepyszne, a dodatkowo fajne jest w nich to, że można zużyć do nich resztki serów i ziemniaki z poprzedniego dnia. Czysta oszczędność, a efekt znakomity. Okraszone zielonym pesto smakowały wybornie :)