Crêpes Suzette

Zdjęcie - Crêpes Suzette. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po małej przerwie kolejny post z cyklu Europa od Kuchni :)
Razem z tripsta.pl zgłębiamy tajniki kuchni francuskiej.
Po przepysznej zupie rybnej (Buillabaisse) przyszła pora na słodkości, bo ... czasem trzeba :) A cóż nadaje się do tego bardziej niż francuski temat przewodni? ...

Więc do dzieła, ubijaczki w dłonie!

Kłaniają się Crêpes Suzette.
Jest m a s ł o, jak na francuskie desery przystało.


Uwaga, szybko znikają!

* * *

/Dla ciekawych fotorelacji z Krety - jak tylko ogarnę foty/
Do następnego!



Zdjęcie - Crêpes Suzette. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Crêpes Suzette.

Ciasto naleśnikowe
/na bardzo bardzo cienkie francuskie naleśniki. Źródło - ten przepis/


300 ml mleka, 115 g mąki pszennej, 2 jajka, szczypta soli, 30 g roztopionego masła, 1 łyżka cukru (opcjonalnie), 
Pozostałe składniki:

3 łyżki cukru, sok z 1/4 cytryny, skórka otarta z 1 pomarańczy, sok wyciśnięty z 2 pomarańczy, 3 łyżki masła, 1 łyżka likieru pomarańczowego* (pominęłam), 3 łyżki brandy, 
opcjonalnie, do podania /- ale warto, komponuje się super/ 2 - 3 łyżki białego sera z wiaderka (jak na sernik), 1 łyżka gęstego jogurtu lub śmietany


Do dużej miski przesiewamy mąkę.
Do drugiej miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, dodajemy cukier i szczyptę soli , łączymy za pomocą trzepaczki balonowej. Stopniowo dodajemy mąkę, wciąż mieszając, aż masa będzie gładka.
Dodajemy roztopione masło.
Odstawimy na minimalnie 30 min do lodówki.

Na leciutko natłuczoną patelnię, wylewamy chochlę masy naleśnikowej, szybkim ruchem rozprowadzamy równomiernie.
Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Usmażone naleśniki odkładamy na bok.

Na rozgrzaną patelnię wsypujemy łyżkę cukru, skrapiamy go sokiem z cytryny, trzymamy na ogniu (nie mieszamy!) aż cukier się roztopi i zacznie nabierać złotego koloru.
Dodajemy sok pomarańczowy i skórkę oraz masło. Mieszamy aż sos będzie zupełnie gładki.

Na patelnię z sosem wykładamy naleśnika, maczamy go w sosie i składamy ostrożnie w trójkąt. Przesuwamy na bok patelni i powtarzamy proces z kolejnymi.
Na sam koniec wlewamy brandy, można podpalić! ( ja niestety miałam opory :) )

Polecam podać naleśniki z kleksem kremowego serka - mieszamy potrójnie zmielony twaróg z odrobiną gęstego jogurtu lub śmietany. Serek naprawdę świetnie przełamuje słodycz naleśników.

Polecam bardzo.
Ja będę powtarzać, tym razem z podwójnej porcji.



Smacznego!



Zdjęcie - Crêpes Suzette. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kruche ciasteczka cytrynowe z marmoladą

Kruche ciasteczka cytrynowe z…

Beti Beti
kruche babeczki

Miękkie pierniczki

Miękkie pierniczki

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Świąteczna bagietka

Świąteczna bagietka

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Linzer Augen - świąteczne ciasteczka z Linzu

Linzer Augen - świąteczne cias…

food² food²
Food Square

Bułki grahamki

Bułki grahamki

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pierniczki świąteczne – miękkie i pyszne
1

Pierniczki świąteczne – miękki…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Shoty z kurkumy i imbiru na odporność
2

Shoty z kurkumy i imbiru na od…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Cytrynowe spaghetti z orzechowymi klopsikami
1

Cytrynowe spaghetti z orzechow…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kurczak  limonkowo-miodowy

Kurczak limonkowo-miodowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Racuszki z mąki bananowej z lemon curd
1

Racuszki z mąki bananowej z le…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Cytrynowa chałka
1

Cytrynowa chałka

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Mazurek cytrynowy
1

Mazurek cytrynowy

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście