Crêpes Suzette

Crêpes Suzette

Zdjęcie - Crêpes Suzette. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po małej przerwie kolejny post z cyklu Europa od Kuchni :)
Razem z tripsta.pl zgłębiamy tajniki kuchni francuskiej.
Po przepysznej zupie rybnej (Buillabaisse) przyszła pora na słodkości, bo ... czasem trzeba :) A cóż nadaje się do tego bardziej niż francuski temat przewodni? ...

Więc do dzieła, ubijaczki w dłonie!

Kłaniają się Crêpes Suzette.
Jest m a s ł o, jak na francuskie desery przystało.


Uwaga, szybko znikają!

* * *

/Dla ciekawych fotorelacji z Krety - jak tylko ogarnę foty/
Do następnego!



Zdjęcie - Crêpes Suzette. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Crêpes Suzette.

Ciasto naleśnikowe
/na bardzo bardzo cienkie francuskie naleśniki. Źródło - ten przepis/


300 ml mleka, 115 g mąki pszennej, 2 jajka, szczypta soli, 30 g roztopionego masła, 1 łyżka cukru (opcjonalnie), 
Pozostałe składniki:

3 łyżki cukru, sok z 1/4 cytryny, skórka otarta z 1 pomarańczy, sok wyciśnięty z 2 pomarańczy, 3 łyżki masła, 1 łyżka likieru pomarańczowego* (pominęłam), 3 łyżki brandy, 
opcjonalnie, do podania /- ale warto, komponuje się super/ 2 - 3 łyżki białego sera z wiaderka (jak na sernik), 1 łyżka gęstego jogurtu lub śmietany


Do dużej miski przesiewamy mąkę.
Do drugiej miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, dodajemy cukier i szczyptę soli , łączymy za pomocą trzepaczki balonowej. Stopniowo dodajemy mąkę, wciąż mieszając, aż masa będzie gładka.
Dodajemy roztopione masło.
Odstawimy na minimalnie 30 min do lodówki.

Na leciutko natłuczoną patelnię, wylewamy chochlę masy naleśnikowej, szybkim ruchem rozprowadzamy równomiernie.
Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Usmażone naleśniki odkładamy na bok.

Na rozgrzaną patelnię wsypujemy łyżkę cukru, skrapiamy go sokiem z cytryny, trzymamy na ogniu (nie mieszamy!) aż cukier się roztopi i zacznie nabierać złotego koloru.
Dodajemy sok pomarańczowy i skórkę oraz masło. Mieszamy aż sos będzie zupełnie gładki.

Na patelnię z sosem wykładamy naleśnika, maczamy go w sosie i składamy ostrożnie w trójkąt. Przesuwamy na bok patelni i powtarzamy proces z kolejnymi.
Na sam koniec wlewamy brandy, można podpalić! ( ja niestety miałam opory :) )

Polecam podać naleśniki z kleksem kremowego serka - mieszamy potrójnie zmielony twaróg z odrobiną gęstego jogurtu lub śmietany. Serek naprawdę świetnie przełamuje słodycz naleśników.

Polecam bardzo.
Ja będę powtarzać, tym razem z podwójnej porcji.



Smacznego!



Zdjęcie - Crêpes Suzette. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów