Racuszki na kwaśnym mleku z jabłkami
Zwyczajne racuszki na kwaśnym mleku ...............z jabłkami /lub bez......../ ...........lub jak kto woli jabłka w cieście.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka kwaśnego mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- skórka otarta z cytryny/do smaku/
- 3 jabłka
- olej do smażenia
- mus z kiwi i brzoskwini
Wykonanie: Z mąki , mleka, jajek przygotować ciasto. Dodać cukier,cukier wanilinowy,proszek do pieczenia, skórkę cytrynową i sól. Jabłka obrać, / można wcześniej wydrążyć gniazdka nasienne / pokroić w kilkumilimetrowe plasterki . Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju. Plasterki jabłek zanurzać w cieście i kłaść na gorący tłuszcz. Smażyć racuchy z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru oleju układając je na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Podawać ciepłe , posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem musu ze świeżych owoców.