Racuszki na kwaśnym mleku z jabłkami

Racuszki na kwaśnym mleku z jabłkami

Zdjęcie - Racuszki na kwaśnym mleku z jabłakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zwyczajne racuszki na kwaśnym mleku ...............z jabłkami /lub bez......../ ...........lub jak kto woli jabłka w cieście.

Zdjęcie - Racuszki na kwaśnym mleku z jabłakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Racuszki na kwaśnym mleku z jabłakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka kwaśnego mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • skórka otarta z cytryny/do smaku/
  • 3 jabłka
  • olej do smażenia
  • mus z kiwi i brzoskwini


Wykonanie: Z mąki , mleka, jajek przygotować ciasto. Dodać cukier,cukier wanilinowy,proszek do pieczenia, skórkę cytrynową i sól. Jabłka obrać, / można wcześniej wydrążyć gniazdka nasienne / pokroić w kilkumilimetrowe plasterki . Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju. Plasterki jabłek zanurzać w cieście i kłaść na gorący tłuszcz. Smażyć racuchy z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru oleju układając je na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Podawać ciepłe , posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem musu ze świeżych owoców. Zdjęcie - Racuszki na kwaśnym mleku z jabłakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Racuszki na kwaśnym mleku z jabłakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Racuszki na kwaśnym mleku z jabłakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów