Naleśniki gryczane (bezglutenowe)
Kolejny, po gofrach, przepis z serii eksperymentowania z mąką gryczaną. Tym razem już zupełnie bez domieszki białej mąki, w pełni bezglutenowy. Podaję przepis bazowy, z dodatkami można dowolnie kombinować. Naleśniki wychodzą cienkie, ale zarazem bardzo elastyczne, więc sprawdzą się zarówno lekkie, słodkie dodatki, jak i bardziej obfite farsze na słono.
Składniki na 7 naleśników:
- 1 1/4 szklanki mąki gryczanej
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- łyżeczka cukru pudru
- łyżka/dwie oleju rzepakowego
Jajka utrzeć z mlekiem i olejem, po czym wsypać mąkę, sól, cukier i zmiksować do utworzenia jednolitego ciasta. Smażyć z obu stron po kilkadziesiąt sekund (smażą się bardzo szybko). Jeden naleśnik to dwie małe chochelki ciasta.