Fińskie zielone naleśniki.

Fińskie zielone naleśniki.

Green pancakes.
Zdjęcie - Fińskie zielone naleśniki. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Fińskie naleśniki przygotowałem wg przepisu z M.E.Halbańskiego. Szpinakowe naleśniki są delikatne i pulchne chociaż cieniutkie. Przymierzam się do wykorzystania przepisu bez szpinaku. Myślę, że warto. Zdjęcie - Fińskie zielone naleśniki. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

100g szpinaku

125 ml mleka

1 jajko 50g mąki

1 łyżka masła klarowanego

1/2 łyżeczki cukru

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

sól

Wykonanie:

Mąkę przesiać. Wlać mleko, szczyptę soli i startą gałkę muszkatołową. Zmiksować. Stopić masło. Wlać do ubitej masy i wymieszać. Jajko utrzeć z cukrem. Dokładnie wymieszać z ubitą masą. Szpinak umyć, sparzyć, osuszyć i posiekać. Dodać do ciasta i wymieszać. Smażyć cienkie naleśniki na patelni lekko posmarowanej olejem. Usmażyłem 4 duże naleśniki. Podawać jako gorącą przystawkę lub danie kolacyjne.

Kategorie przepisów