Fińskie zielone naleśniki.
Green pancakes.
Fińskie naleśniki przygotowałem wg przepisu z M.E.Halbańskiego. Szpinakowe naleśniki są delikatne i pulchne chociaż cieniutkie. Przymierzam się do wykorzystania przepisu bez szpinaku. Myślę, że warto.
Składniki:
100g szpinaku
125 ml mleka
1 jajko 50g mąki
1 łyżka masła klarowanego
1/2 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
Wykonanie:
Mąkę przesiać. Wlać mleko, szczyptę soli i startą gałkę muszkatołową. Zmiksować. Stopić masło. Wlać do ubitej masy i wymieszać. Jajko utrzeć z cukrem. Dokładnie wymieszać z ubitą masą. Szpinak umyć, sparzyć, osuszyć i posiekać. Dodać do ciasta i wymieszać. Smażyć cienkie naleśniki na patelni lekko posmarowanej olejem. Usmażyłem 4 duże naleśniki. Podawać jako gorącą przystawkę lub danie kolacyjne.