Placki pomidorowe
Ten przepis znalazłam w książce Dania z patelni. Sprawdzone przepisy. Niedawno dostałam całą serię tych książeczek od teściowej. Jest tam wiele ciekawych i prostych do przygotowania przepisów, które będę Wam systematycznie prezentować na blogu.
Placuszki pomidorowe to strzał w dziesiątkę! Słodkawe i bardzo aromatyczne dzięki dodatkowi świeżej bazylii. Gorąco Wam je polecam.
Składniki na 12 placuszków (2 osoby):
3 średnie pomidory
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
25 dag mąki pszennej wrocławskiej
1 jajka
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanej bazylii
sól, pieprz
oliwa do smażenia
śmietana 12%
1. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w grubą kostkę i solimy. Zostawić na sicie, aby odciekł sok.
2. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Posiekać też bazylię.
3. Odsączone pomidory przełożyć do dużej miski, dodać do nich cebulę, czosnek i bazylię. Wymieszać z mąką, jajkiem, koncentratem i oliwą. Dodać solą i pieprzem.
4. Nabierać ciasto łyżką i kłaść na rozgrzaną na patelni oliwę, formować placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać ze śmietaną i listkami bazylii.
Podziel się:
Dodaj do ulubionych:Lubię Wczytywanie...
Tags: bazylia, pomidory, psiankowate, warzywa psiankowate