Bananowe placuszki z wysp kanaryjskich
Banana pancakes.
Składniki:
½ kg bananów
1 cytryna
3 jajka
3 łyżki cukru
100 ml mleka
½ szkl. mąki
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki anyżku
sól
olej do smażenia
cukier puder do posypania
syrop klonowy do polania
Wykonanie:
Ubić białka ze szczyptą soli ,dodając cukier. Dodać żółtka i przyprawy, zmiksować. Banany rozdrobnić razem z sokiem wyciśniętym z cytryny. Masę bananową dodać masy jajecznej, wymieszać. Powoli dolewać mleko i dodawać po 1 łyżce mąkę do uzyskania jednolitej masy o gęstości śmietany. Na rozgrzany olej kłaść po łyżce ciasta i smażyć placuszki z obu stron. Posypać cukrem pudrem ,ja lubię polane syropem klonowym.
Placuszki są delikatne i puszyste. Polecam.