Szarlotka "krucha" - powiem więcej - bardzo krucha!, z trudem wyjęłlam porcje z formy - jest wyjątkowa.
W jej sklad nie wchodzą jajka, nie ma też proszku do pieczenia, za to jest jako "eksperyment", kasza manna.
To naprawdę pyszne ciasto! Wilgotne, pełne jabłek, pachnące goździkami. Nie jest przytłaczająco korzenne, co sprawia, że pojawia się w nim wręcz karmelowa nuta.
Delikatny, puszysty biszkopt przełożony słodkim budyniowym kremem , z dodatkiem bananów i orzeźwiającej galaretki jest świetnym pomysłem na zbliżającą się wielkimi krokami wiosnę.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę i sodę przesiać do dużej misy. W innej misce wymieszać trzepaczką olej, cukier, jajko oraz soki i skórkę z cytryny...
Gdy już ktoś obdaruje Was pachnącymi kwiatami lub ulubionymi kosmetykami to poczęstujcie go własnoręcznie upieczonym sernikiem z jagodami, a jeśli macie frużeline to sprawdzi się tu tak samo dobrze.
Tort wyszedł pyszny,delikatny w smaku. Biszkopt czekoladowy idealne komponował się z kremem śmietankowym i ajerkoniakowym, zaś poncz z wiśniówki uzupełniał smaki.
To pierwsze tego typu ciasto na mojej stronie, i już planuje następne, bo uczciwie muszę powiedzieć - to ciasto to prawdziwe "niebo w gebie" przekonajcie się!
Ciasto na początku nie wzbudzało mojego zaufania i, szczerze mówiąc, spodziewałam się zakalca; ale nie - ciasto wyszło idealne. W przygotowaniu przypomina ciasto kruche, świetnie się wałkuje, zupełnie się nie klei. Po upieczeniu smakuje jak ucierane - miękkie i pyszne. Do tego słodko-kwaśny morelowy dżem wymieszany z orzechami, które są tutaj dobrze wyczuwalne, ale nie dominują (czego też się obawiałam). Subtelna nuta rozmarynu podkręca całość i sprawia, że ciasto smakuje naprawdę wyjątkowo. Lukier z odrobiną alkoholu nadaje ciastu charakteru, i uwierzcie mi, ciężko poprzestać na jednym kawałku.
W puszystym, kremowym serniku to właśnie ona gra pierwsze skrzypce. Jej smak jest jednak nienachalny, sernik nie jest przesadnie „uperfumowany”, lecz doskonale zrównoważony smakowo. Całości dopełnia polewa z białej czekolady i chrupiące płatki migdałów. Już po pierwszym kęsie sernik wylądował na liście najlepszych, jakie jadłam :)
Bardzo lubię przemycać w słodyczach warzywa. Dziś przyszła pora na buraka. Ciasto z tego przepisu wychodzi miękkie, wilgotne, mocno czekoladowe i przyjemnie chrupiące. Coś pomiędzy brownie, a murzynkiem. Polecam Wam tę recepturę bardzo, ja jutro piekę kolejną porcję :)
Tym razem wersja bardziej orzeźwiająca , letnia … a mianowicie cytrynowa. Delikatnie kwaskowy smak świetnie współgra ze słodyczą pozostałych składników. Łatwy , szybki …. i niesamowicie smaczny!