Czekoladowe ciasto z burakami i orzechami
Bardzo lubię przemycać w słodyczach warzywa. Dziś przyszła pora na buraka. Ciasto z tego przepisu wychodzi miękkie, wilgotne, mocno czekoladowe i przyjemnie chrupiące.
Coś pomiędzy brownie, a murzynkiem. Polecam Wam tę recepturę bardzo, ja jutro piekę kolejną porcję :)
/ przepis własny, składniki na 1 małą keksówkę/
- 150 g mąki pszennej - 100 ml mleka
- 75 g cukru - 50 ml oleju - 1 jajko - 1 ugotowany i starty na tarce burak - 2 łyżki kakao (bez cukru) - garść orzechów laskowych - garść rodzynek
- 1/2 łyżeczki sody - szczypta soli
dekoracja: - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - 2 łyżki mleka - 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
Do miski wsyp mąkę, dodaj sodę, kakao, cukier, sól, wbij jajka, wlej mleko i olej.
Zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Następnie wsyp rodzynki, startego na tarce o dużych oczkach ugotowanego buraka i posiekane orzechy.
Keksówkę ( moja miała wymiary 26 x 30 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wypełnij ciastem. Piecz 25 minut w 180 stopniach C.
Wystudź. Polej czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, posyp orzechami.
Smacznego!:)
Co mogę dodać jeszcze do tego ciasta?
Oczywiście jest to kolejny, elastyczny przepis.
Ciasto możesz wzbogacić alkoholem np. rumem czy wiśniówką.
Zamiast orzechów nadadzą się też oczywiście płatki migdałowe/kokosowe/pestki dyni lub w wersji mniej dietetycznej- czekoladowe groszki.
Jeśli jesteś uczulona/y na gluten zastąp zwykłą mąkę pszenną, mąką bezglutenową.
Jeśli chodzi o dodatek gotowanego i startego na tarce buraka, to spokojnie możesz wymienić go na puree z dyni czy też startą, świeżą cukinię etc.
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
______________________________♥____________________________