Sernik z jagodami na Dzień Kobiet
Już jutro Dzień Kobiet, ciekawa jestem ile z Was świętuje? Kiedyś to święto było bardzo powszechne, dominowały wtedy czerwone goździki i tulipany. Doskonale pamiętam te czasy.
Dziś niektóre z pań oburzają się na samo wspomnienie o tym dniu, ale ja lubię dostać bukiet nieśmiertelnych tulipanów. Choć przyznaje, że o wiele bardziej cieszą mnie kwiaty, które dostaje bez specjalnej okazji, szkoda że to tak rzadko ma miejsce.
A gdy już ktoś obdaruje Was pachnącymi kwiatami lub ulubionymi kosmetykami to poczęstujcie go własnoręcznie upieczonym sernikiem z jagodami, a jeśli macie frużeline to sprawdzi się tu tak samo dobrze.
Sernik z jagodami
składniki:
- 250 g ciasteczek owsianych
- 80 g masła
- 200 g serka ricotta
- 300 g twarogu śmietankowego
- 80 g białej czekolady
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 300 g jagód
wykonanie: Pokruszone ciastka łączymy z rozpuszczonym masłem. Wykładamy tą mieszanką dno tortownicy zabezpieczonej papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ricottę mieszamy mikserem z twarogiem i 70 g cukru. Dodajemy czekoladę i po jednym jajku, cały czas ubijamy. Przygotowaną masę wylewamy na ciastka. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 150C Upieczone ciasto schładzamy. Przed podaniem na sernik wykładamy owoce. Jeśli są mrożone pamiętajmy by je wcześniej rozmrozić. Można też użyć frużeline.