Ciasto czekoladowe z masą mleczną
Dzisiejsze ciasto może przypaść do gustu tym osobom, które lubią czekoladowe wypieki. I to takie dość intensywne bo kakao jest dość mocno wyczuwalne. Natomiast masa jest lekka jak pianka i smakuje wspaniale. Blaty koniecznie trzeba nasączyć bo nie jest to lekki biszkopt lecz nieco cięższe ciasto. Zrobiłam je keksówce.
Składniki na ciasto:
- 150 g masła w pokojowej temperaturze
- 3 jajka
- 2 łyżki miodu
- 150 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Keksówkę natłuścić i wyłożyć papierem. Miękkie masło utrzeć z miodem i cukrem, dodawać po jednym jajku i dalej ubijać. Przesiać mąkę z proszkiem i kakao i dokładnie zmiksować. Ciasto przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 45-50 min. do suchego patyczka.
Składniki na nasącz:
- 100 ml wody
- 4 łyżki ekstraktu waniliowego lub innego alkoholu
Wszystkie składniki zmieszać. Wystudzone ciasto przekroić na pół, nasączyć dolny blat, wyłożyć masę, przykryć kolejnym i lekko nasączyć od góry.
Składniki na masę:
- 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego (ugotowanego)
- 200 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżeczki żelatyny
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wody. Śmietankę ubić na sztywno, dodać masę z gotowanego mleka i dokładnie wymieszać. Wlać żelatynę i ponownie wymieszać. Tak przygotowana masą przełożyć nasączone ciasto. Przykryć, można polać polewą czekoladową i wstawić do lodówki.
Smacznego:)