Pyszny tort wiosenny śmietanowo-ajerkoniakowy

Pyszny tort wiosenny śmietanowo-ajerkoniakowy
Kochani Mężczyźni życzę Wam
...spokojnego snu i radosnego przebudzenia;
...abyście czasami mogli sobie pozwolić na to, czego od dawna pragnęliście, a nie tylko na to, co musi Wam wystarczyć;
...tylu dobrych wspomnień, abyście dzięki nim mogli przetrwać złe chwile;
...wiosny-tego zachwytu, który ciągle przerasta Wasze oczekiwania;
...abyście zawsze był komuś potrzebni;
...tej radości gdy czyjaś twarz rozjaśnia się na Wasz widok, albo gdy dostrzegacie ukochaną osobę ......
...radości myślenia, ostrości spojrzenia, triumfu zrozumienia i satysfakcji tworzenia;.....dużo zdrowia szczęścia ,radości ,spełnienia wszystkich pragnień i marzeń',pogody ducha, jak najwięcej sukcesów w życiu.
....Niech zawsze słonko Wam i świeci.w każdy dzień ziemskiego pielgrzymowania.
Dla tego jedynego,wyjątkowego żabka na szczęście :)

Zdjęcie - Pyszny tort wiosenny śmietanowo-ajerkoniakowy. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dwa dni temu obchodziliśmy Dzień Kobiet dziś wypada Dzień Mężczyzn obchodzony 10 marca w Polsce,zaś na świecie 19.11 który jest najbardziej znanym terminem.Przygotowałam na ten dzień dla Mężczyzn wyjątkowy pyszny tort wiosenny śmietankowo-ajerkoniakowy.Tory wyszedł pyszny,delikatny w smaku. Biszkopt czekoladowy idealne komponował się z kremem śmietankowym i ajerkoniakowym,zaś poncz z wiśniówki uzupełniał smaki.

Składniki
Biszkopt czekoladowy
  • 6jaj
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżeczki kakao
krem
  • 4 żółtka
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 250 g masła/margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • aromat waniliowy
  • barwnik zielony.
Krem ajerkoniakowy:
  • 350 ml mleka
  • 250 ml ajerkoniaku (advocaatu)
  • 6 żółtek
  • 80 g cukru
  • 35 g mąki pszennej
  • 35 g skrobi ziemniaczanej
  • 500 g serka mascarpone
poncz
  • 1 szkl przegotowanej wody
  • 50 dobrego wiśniówki
  • 25 ml spirytusu
  • 3-4 łyżki cukru
  • sos z cytryny. Zdjęcie - Pyszny tort wiosenny śmietanowo-ajerkoniakowy. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wykonanie
Biszkopt
Biszkopt czekoladowy. Do miski wkładamy białka, które ubijamy na sztywno Do masy białkowej dodajemy cukier, żółtka delikatnie mieszamy Do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao bardzo delikatnie mieszamy Masę biszkoptową wylewamy do tortownicy o wielkości 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do 160stopni,wstawiamy tortownicę z ciastem i pieczemy około 30-40 minut
Krem
Śmietankę zagotować z wanilią. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem (w metalowej miseczce lub garnuszku), wstawić do garnka z wrzącą wodą i ubijać, wlewając gorącą śmietankę, aż masa lekko zgęstnieje. Ostudzić do temperatury pokojowej. Miękkie masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę, dodawać po 1-2 łyżki masy śmietankowej i ubijać na wysokich obrotach do uzyskania jednolitego kremu.masę dzielimy na pół do jednej części dodajemy zielony barwnik.
Zdjęcie - Pyszny tort wiosenny śmietanowo-ajerkoniakowy. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Krem ajerkoniakowy
Do garna wlewamy mleko,po zagotowaniu zdejmujemy garnek z palinka dodajemy advocat dokładnie mieszamy.Do miski wsypujemy cukier,dodajemy żółtka ucieramy,dodajemy mąkę nie przerywając ucierania aż do uzyskania jednolite pasty. Pastę wlać do mleka z advocatem, mieszamy do rozpuszczenia grudek.Garnek stawiamy na palnik zagotowujemy cały czas mieszając. Od momentu zagotowania gotujemy około 1 minuty, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała ona budyniu, odstawić do całkowitego ostudzenia. Schłodzić do temperatury lodówkowej.Krem najlepiej przygotować wieczór wcześniej.Serek mascarpone wkładamy do miski ubijamy. Dodajemy budyń, łyżka po łyżce, cały czas miksując do powstania gładkiego kremu.
Poncz
Do kubka z gorącą wodą wsypać cukier dokładnie wymieszać. ostudzić, dodać alkohol (możemy dać mniej lub więcej od nas zależy), sos z cytryny dokładnie wymieszać.
Biszkopt przekroić na trzy krążki.Składanie tortu pierwszy krążek biszkoptu skrapiamy ponczem,na niego wykładamy gorącą masę wiśniową,studzimy. Na masę wiśniową wykładamy krem adwokat,przykrywamy drugim krążkiem,poncz,masa adwokat,trzeci krążek Tort obkładamy masą śmietanową robimy dekoracje z kremu
Zdjęcie - Pyszny tort wiosenny śmietanowo-ajerkoniakowy. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów