Ciasto ze śliwkami i cynamonową bezą
W ramach odpoczynku od wymyślnych ciast wracam do tradycyjnych smaków. Dlatego dzisiaj króluje u mnie kruche ciasto ze śliwkami oraz cynamonową bezą. Proste, lubiane przez wszystkich smaki zawsze się sprawdzają a ja przy okazji powoli przygotowuję zamrażalnik na nowe zapasy.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka drobnego cukru
- 250 g zimnego masła
- 4 jajka
- 2 łyżki śmietany
- ok. 500 g śliwek ( u mnie mrożone)
- plaska łyżeczka cynamonu
-
Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać 1/4 szklanki cukru oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę (3/4 szklanki) cukru oraz cynamon ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Na przygotowaną tortownicę o średnicy 21 cm zetrzeć na dużych oczkach jedną część ciasta, wyłożyć śliwki. Przykryć ubitą pianą z białek. Na wierzch położyć drugą część startego ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)