Ciasto pomarańczowe
Sródziemnomorskie smaki z południowej Walencji w Hiszpanii, tam bowiem jest tak popularne to ciasto, ze względu na wyjątkową słodycz pomarańczy.
Wyjątkowo aromatyczne ciasto pomarańczowe o wilgotnej konsystencji z karmelizowaną skórką pomarańczową, a dodanie świeżego soku z pomarańczy, sprawia, że czujemy słoneczny zapach cytrusów.
Składniki na ciasto:
- 160 g miękkiego masła
- 140 g drobnego cukru
- 3 jaja
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 230 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 170 g gęstej smietany
- 1 łyżka drobno startej skórki pomarańczowej
- 80 ml soku ze świeżych pomarańczy
Składniki na masę:
- 200 g miękkiego masła
- 150 g cukru pudru /przesianego/
- 2 łyżki świeżej skórki z pomarańczy
Składniki na karmelizowaną skórkę:
- 220 g cukru
- 65 ml wody
- skórka z trzech pomarańczy
Wykonanie:
- Masło utrzeć z cukrem, dodać po jednym jajku ucierając.
- Następnie przesianą mąkę z proszkiem i pozostałe składniki.
- Utrzeć lub zmiksować na jednolitą masę, do połączenia wszystkich składników.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C przez 55 minut lub do suchego patyczka.
- Po czym całkowicie wystudzić.
- Składniki na masę utrzeć do uzyskania puszystej masy.
- W rondlu zagotować wodę z cukrem dodać pokrojoną w cienkie paski skórkę z pomarańczy.
- Gotować przez 10-12 minut do z karmelizowania skórki.
- Na zimne ciasto wyłożyć ubitą masę, następnie na wierzch skórkę.
Smacznego ?
na podstawie przepisu: Taste.com.au