Placek jabłkowy

Placek jabłkowy

Zdjęcie - Placek jabłkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli śledzicie profil bloga na FB (tu) mogliście przeczytać, że przy pieczeniu tego ciasta nie obyło się bez wpadek. A mianowicie, wstawiłam je do zimnego piekarnika i po 30 minutach czekania zreflektowałam się, że przydało by się jednak włączyć piec, jeśli mam ochotę cieszyć się tym deserem.

Zdjęcie - Placek jabłkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

A ochotę miałam, bo to naprawdę pyszne ciasto! Wilgotne, pełne jabłek, pachnące goździkami. Nie jest przytłaczająco korzenne, co sprawia, że pojawia się w nim wręcz karmelowa nuta.

Zdjęcie - Placek jabłkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Żeby było jeszcze łatwiej, nie obierałam jabłek. Wszak pod skórka jest najwięcej witamin! :)

Zdjęcie - Placek jabłkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Placek jabłkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Placek jabłkowy

Agata, 5 marca 2014

Zdjęcie - Placek jabłkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Masło utrzyj z cukrem i jajkami na puszystą, jasną masę.

Dodaj suche składniki: mąkę, sól, sodę, goździki i cynamon, wymieszaj.

Jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wymieszaj z ciastem. Masę przełóż do wysmarowanej masłem/wyłożonej papierem do pieczenia foremki np. tortownicy o średnicy ok. 23 cm.

Kategorie przepisów