Sernik cytrynowy z kisielem

Sernik cytrynowy z kisielem
  • SKŁADNIKI :
  • * twaróg mielony - 700 g
  • * masło - 50 g
  • * jajko - 7 szt
  • * cukier - 250 g
  • * kisiel cytrynowy - 2 op
  • * mąka ziemniaczana - 40 g
  • * sok cytrynowy - 3 łyżki

I kolejny sernik gotowy! Tym razem wersja bardziej orzeźwiająca , letnia … a mianowicie cytrynowa. Delikatnie kwaskowy smak świetnie współgra ze słodyczą pozostałych składników. Łatwy , szybki …. i niesamowicie smaczny!

Ps. niezwykle puszysty!

Zdjęcie - Sernik cytrynowy z kisielem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Masło roztapiamy.

Oddzielamy żołtka o białek.

Żółtka dodajemy do sera. , mieszamy.

Wsypujemy kisiel , mąkę ziemniaczaną i wlewamy masło i sok z cytryny.

Wszystko razem dokładnie miksujemy.

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno , pod koniec ubijania dodajemy cukier.

Delikatnie dodajemy do masy serowe i dokładnie mieszamy.

Dno tortownicy ( 24cm ) wykładamy papierem , boki smarujemy masłem.

Wlewamy masę serową.

Boki tortownicy owijamy potrójną warstwą ręcznika papierowego – robimy opaskę , zapinamy.

Piekarnik nagrzewamy na maksimum ( góra-dół).

Piekarnik nagrzej do maksymalnej temperatury i ustaw na grzanie góra-dół.

Ręcznik papierowy moczymy / zraszamy.

Tortownicę umieszczamy w większej blasze , wstawiamy do gorącego piekarnika na 10 minut.

Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 160C i ponownie moczymy ręcznik papierowy.

Do brytfanki wlewamy 1/2 szkl. wody – wszystko to zapobiegnie pękaniu sernika i sprawi , że będzie on delikatny ,mokry, kremowy.

Pieczemy ok. godzinę , studzimy w zamkniętym piekarniku.

Posypujemy cukrem pudrem!

Smacznego!

Zdjęcie - Sernik cytrynowy z kisielem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów