Ciasto budyniowe z bananami i galaretką
- SKŁADNIKI:
- (22x33 cm )
- BISZKOPT :
- * jajko - 6 szt
- * cukier - 1 szkl
- * cukier wanilinowy - 1 op
- * mąka pszenna - 3/4 szkl
- * mąka ziemniaczana - 3/4 szkl
- * proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- * sól - 1 szczypta
- KREM BUDYNIOWY :
- * budyń waniliowy - 2 op
- * mleko - 700 ml
- * cukier - ok.3 łyżki
- * miękkie masło - 200 g
- * cukier puder - 3 łyżki
- DODATKOWO :
- * woda - 125 ml
- * sok z cytryny - 3 łyżki
- * cukier - 1 łyżeczka
- * banan - 3 szt
- * galaretka cytrynowa - 2 szt
Uwielbiam ciasta budyniowe!
Są niesamowicie łatwe , szybkie i smaczne!
Z kilku prostych składników możemy stworzyć ciacho , które zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Delikatny , puszysty biszkopt przełożony słodkim budyniowym kremem , z dodatkiem bananów i orzeźwiającej galaretki jest świetnym pomysłem na zbliżającą się wielkimi krokami wiosnę.
Polecam!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
BISZKOPT :
Białka oddzielamy od żółtek.
Do białek dodajemy odrobinę soli i ubijamy na sztywno.
Dodajemy cukier i cukier wanilinowy i ubijamy do momentu , aż piana będzie błyszcząca.
Cały czas miksując dodajemy po 1 żółtku , a następnie wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Wszystko razem mieszamy łyżką.
Wlewamy na blachę wyłożoną na spodzie papierem i pieczemy ok. 30 min/180C
Studzimy.
W trakcie pieczenia biszkoptu rozrabiamy 2 galaretki w ok. 700 ml wody – dostawiamy do tężenia.
KREM :
W 700 ml mleka gotujemy budyń , odstawiamy do ostygnięcia.
Miękkie masło miksujemy z z cukrem pudrem na puszystą masę.
Nie przerywająca dodajemy po 1 łyżce budyniu i dokładnie mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Wystudzony biszkopt kroimy na 2 blaty.
Każdy nasączamy wodą wymieszaną z cytryną i cukrem.
Pokrywamy 2/3 kremu , przykrywamy drugim blatem , dociskamy.
Pokrywamy resztą kremy i układamy pokrojonego banana.
Zalewamy tężejącą galaretką.
Zostawiamy na noc w lodówce.
Smacznego!