Ciasto budyniowe z bananami i galaretką

Ciasto budyniowe z bananami i galaretką
  • SKŁADNIKI:
  • (22x33 cm )
  • BISZKOPT :
  • * jajko - 6 szt
  • * cukier - 1 szkl
  • * cukier wanilinowy - 1 op
  • * mąka pszenna - 3/4 szkl
  • * mąka ziemniaczana - 3/4 szkl
  • * proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • * sól - 1 szczypta
  • KREM BUDYNIOWY :
  • * budyń waniliowy - 2 op
  • * mleko - 700 ml
  • * cukier - ok.3 łyżki
  • * miękkie masło - 200 g
  • * cukier puder - 3 łyżki
  • DODATKOWO :
  • * woda - 125 ml
  • * sok z cytryny - 3 łyżki
  • * cukier - 1 łyżeczka
  • * banan - 3 szt
  • * galaretka cytrynowa - 2 szt

 

Uwielbiam ciasta budyniowe!

Są niesamowicie łatwe , szybkie i smaczne!

Z kilku prostych składników możemy stworzyć ciacho , które zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Delikatny , puszysty biszkopt przełożony słodkim budyniowym kremem , z dodatkiem bananów i orzeźwiającej galaretki jest świetnym pomysłem na zbliżającą się wielkimi krokami wiosnę.

Polecam!

  Zdjęcie - Ciasto budyniowe z bananami i galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

BISZKOPT :

Białka oddzielamy od żółtek.

Do białek dodajemy odrobinę soli i ubijamy na sztywno.

Dodajemy cukier i cukier wanilinowy i ubijamy do momentu , aż piana będzie błyszcząca.

Cały czas miksując dodajemy po 1 żółtku ,  a następnie wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.

Wszystko razem mieszamy łyżką.

Wlewamy na blachę wyłożoną na spodzie papierem i pieczemy ok. 30 min/180C

Studzimy.

W trakcie pieczenia biszkoptu rozrabiamy 2 galaretki w ok. 700 ml wody – dostawiamy do tężenia.

KREM :

W 700 ml mleka gotujemy budyń , odstawiamy do ostygnięcia.

Miękkie masło miksujemy z z cukrem pudrem na puszystą masę.

Nie przerywająca dodajemy po 1 łyżce budyniu i dokładnie mieszamy.

CAŁOŚĆ:

Wystudzony biszkopt kroimy na 2 blaty.

Każdy nasączamy wodą wymieszaną z cytryną i cukrem.

Pokrywamy 2/3 kremu , przykrywamy drugim blatem , dociskamy.

Pokrywamy resztą kremy i układamy pokrojonego banana.

Zalewamy tężejącą galaretką.

Zostawiamy na noc w lodówce.

Smacznego!

Zdjęcie - Ciasto budyniowe z bananami i galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów