Biszkopt z jabłkami i kokosem
Ciepło i słońce wszystkich wypędza z domów, mnie też. W ogrodzie trawa wygrabiona, pod iglakami również porządek, przycięte krzewy i wrzosy. Mąż mi pomaga w cięższych pracach. Lubię się zdrowo zmęczyć i lubię zapach ziemi. Sąsiadka mobilizuje mnie do długich spacerów z kijkami. Oczywiście chodzimy, gubiąc przy tym kalorie. W poniedziałek imieniny syna, dzień św.Patryka. Chciałam upiec coś koniecznie zielonego, ale nie znalazłam barwnika spożywczego w tym kolorze, dlatego przygotowałam jego ulubione ciasto. Jest lekkie i bardzo smaczne….biszkopt z jabłkowym musem i chrupiącą posypką z wiórek kokosowych. Ciasto przed porcjowaniem warto dać do lodówki na kilka godzin, w niskiej temp. tężeje i łatwo daje się kroić. Dodałam tylko dwa zdjęcia, ponieważ zgodnie z moimi przeczuciami ciasto nie jest wdzięcznym obiektem do fotografowania.
Składniki na biszkopt
- 5 jaj w temp. pokojowej
- 15 dkg cukru
- 15 dkg mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ubijam z cukrem na puszystą pianę. Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszam tylko do połączenia składników. Całość przelewam na blaszkę o wym. 24×34 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Daję do nagrzanego piekarnika i piekę bez termoobiegu ok.20mn w temp.180 stopni.
Składniki na masę jabłkową
- 5 kwaskowatych jabłek obranych, pozbawionych gniazdek nasiennych i pokrojonych w kostkę
- 4 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 3 budynie białe w proszku
Jabłka gotuję z dodatkiem cukru. Kiedy kawałki jabłek zaczną się rozpadać, odlewam cześć wody potrzebną do rozprowadzenia budyniu. Rozprowadzony budyń wlewam do wody z jabłkami i gotuję chwilę intensywnie mieszając do zagęszczenia masy.
Składniki na kokosową kruszonkę
- 20 dkg. wiórek kokosowych lekko zrumienionych na patelni
- 100 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 2 jajka (osobno żółtka, osobno białka)
Masło rozpuszczam, dodaję cukier i zrumienione wiórki, całość mieszam. Dodaję żółtka i pianę ubitą z białek.
Na wystudzony biszkopt równomiernie wykładam masę jabłkową a na masę jabłkową rozkładam masę wiórkową. Całość zapiekam 15 min. Gotowe ciasto studzę i przechowuję w chłodnym miejscu. Smacznego!
Inne
Tagi: jabłka, wiórki kokosowe
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
E-mail *
Witryna internetowa
TranslationEnglishDeutschEspañolРусскийPolskiNajnowsze wpisy Biszkopt z jabłkami i kokosem 15 marca 2014Brak komentarzy Precelki z rozmarynem 12 marca 2014Komentarze: 22 Surówka z białą rzodkwią 11 marca 2014Komentarze: 26 Babka migdałowa 9 marca 2014Komentarze: 28 Dorsz z bazyliowym pesto 6 marca 2014Komentarze: 20Popular Posts
- Sałatka z paluszkami surimi
- Lazania
- Kurczak w papierze
- Faworki
- Ciasteczka owsiane
- Babeczki kokosowe
- Makaron ze szpinakiem
- Dorsz z bazyliowym pesto
- Babka siostry Anastazji
- Bułeczki maślane
- Kurczak w warzywnym sosie
- Babka migdałowa
Kategorie
- Babki i muffiny (11)
- Ciasta i ciasteczka kruche (13)
- Ciasta ucierane (13)
- Ciasta z biszkoptem (10)
- Ciasta z owocami (15)
- Ciasta z serem i serniki (5)
- Co na obiad ? (54)
- Dania z warzywami i jarskie (25)
- Desery (17)
- Do chleba (11)
- Kuchnia staropolska (15)
- Kuchnia włoska (15)
- Kurczak, indyk, kaczka (26)
- Makarony (8)
- Mięso wieprzowe (12)
- Na drożdżach (16)
- Pieczywo, pizze i tortille (9)
- Przetwory (7)
- Ryby (7)
- Sałatki i surówki (13)
- Wigilia i Boże Narodzenie (12)
- Z kociołka (19)
Tagiananas borówki Brukselka cebula cynamon czekolada dynia groszek zielony gruszki jabłka jogurt kakao kasza manna kukurydza maka razowa marcepan marchew mascarpone maślanka Migdały miód mleko mleko skondensowane nasiona ogórek Orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie owoce leśne papryka pestki dyni pieczarki pomidory por płatki owsiane ryż seler ser mielony sezam szpinak truskawki wanilia wiórki kokosowe śliwki żurawina