Każdy gulasz z mięsa drobiowego ma kilka zalet. Pierwsza z nich to krótki czas przygotowania potrawy. Niewątpliwie drugą zaletą jest fakt, że można go przygotować wcześniej i przechować w lodówce na kolejny dzień.
Ostatnio (...) naszło mnie na prosty, typowo chiński ryż. Kolorowy od chrupiących warzyw, z soczystym, aromatycznym mięsem i świetnie dopełniającym całość jajkiem. Danie szybkie, łatwe do przyrządzenia i dające spore pole do manewru. Możemy dodać ulubione warzywa lub po prostu te, które znajdziemy w lodówce
Zaczęło się całkowicie niewinnie od wygrzebania z pudełka z przyprawami mieszanki do gyrosa (...), a dalej to już czyste szaleństwo i improwizacja- ale efekt końcowy wart powtórki, więc zapisuję ten przepis dla siebie, a może i ktoś z Was skorzysta. Nam smakowało wybornie.
Pierwszy raz robiłam knedle z owocami. I od razu porwałam się na takie z mąki pełnoziarnistej, czyli trochę inne w smaku niż te z mąki pszennej. Były dobre. Z ciastem nie miałam żadnego problemu: łatwo się je wyrobiło i później formowało z niego knedle.
Fasolka szparagowa należy do moich ulubionych warzyw. Zarówno zielona, jak i żółta. Z dzieciństwa pamiętam smak gotowanej w wodzie, okraszonej tartą bułką na maśle, popijanej zsiadłym mlekiem... pycha.
Cukinie, marchew oraz cebulę pokroić w kostkę (cukinii nie obierać, tylko dobrze umyć). Na dużej patelni podsmażyć na oleju cebulę, gdy się już zeszkli dodać marchewkę. Po kilku minutach dodać cukinię i posmażyć razem przez kilka minut.
Cebulę pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na oliwie, aż się zrumieni. Następnie dodać potarkowaną marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory z puszki. Dolać około 2 szkl. wody i dusić na wolnym ogniu. Po kilku minutach dodać pokrojoną cukinię oraz podsmażoną kiełbasę...
Winny czy nie winny nie będziemy teraz tego osądzać, w każdym razie odrobinę białego wina w sobie ma... i kilka zalet. Jest lekki, smaczny, doskonale komponuje się z ryżem i co równie ważne, jest prostym daniem w wykonaniu. Życzę smacznego:)
Kurki to moje ulubione grzyby. Nie dość, że są bardzo smaczne to jeszcze szybko się je przyrządza. (...) Tym razem przygotowałam z nich spaghetti. Dodałam pierś z kurczaka i zrobiłam sos śmietanowy z dodatkiem białego wina i czosnku. Wyszło pysznie
W rondelku rozpuścić masło, wrzucić ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę a następnie szpinak. Kiedy szpinak się poddusi dodać ser. (...) Na rozbite piersi nałożyć farsz i zrolować...
Ostatni, piękny weekend i ja zapragnęłam spędzić na poszukiwaniu darów jesieni. Wyprawa okazała się bardzo obfita. Od razu po powrocie część grzybów wykorzystalam na szybki obiad. Do tego sosu można użyć podgrzybków, maślaków ale oczywiście najlepsze są prawdziwki. Sos można podawać do ziemniaków, pieczywa a ja najbardziej lubię z makaronem.
Może na moim zdjęciu tego nie widać, ale jest to naprawdę rewelacyjne danie. Kurczak połączony z kawałkami dyni, podsmażonymi pieczarkami i kremową śmietanką. Spróbujcie, a na pewno nie pożałujecie :)
Lekka, szybka i prosta potrawa. Kurczak w sosie sojowym, z warzywami chińskimi, podany z dodatkiem ryżu jaśminowego .Idealna potrawa gdy brak nam czasu na gotowanie. Kurczaka można zrobić w większej ilości i gotowe danie zamrozić w porcjach.