Smażony ryż z warzywami, kurczakiem i jajkiem w pięciu smakach
Dawno nie było żadnych azjatyckich inspiracji. Rzadko ostatnio wygrzebywałam wok, w sumie sama nie wiem czemu. Ostatnio jednak naszło mnie na prosty, typowo chiński ryż. Kolorowy od chrupiących warzyw, z soczystym, aromatycznym mięsem i świetnie dopełniającym całość jajkiem. Danie szybkie, łatwe do przyrządzenia i dające spore pole do manewru. Możemy dodać ulubione warzywa lub po prostu te, które znajdziemy w lodówce. Dla bardziej zabieganych azjatycka mrożonka świetnie zda egzamin. Kurczaka możemy wymienić na wieprzowinę lub nawet wołowinę, a piersi na mięso z udek. Do tego kilka przypraw, które warto zawsze mieć w domu, ryż i jajko i szybki obiad ze spiżarkowych zapasów gotowy. A jaki smaczny!
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka lub 400g innego mięsa
- 1 papryka
- 2 małe marchewki
- 1 filiżanka mrożonego groszku
- 1 filiżanka bardzo drobnych różyczek brokułu
- 3-4 pieczarki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 +2 łyżki oleju arachidowego
- 1 łyżka przyprawy 5 smaków
- 1+2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 3 jajka
- 200-250g ryżu
Sposób przyrządzenia:
Mięso pokroić w kostkę (kurczaka) lub w paski (wieprzowinę, wołowinę). Jeśli używacie wołowiny – paski powinny być naprawdę cienkie, aby mięso szybko skruszało od marynaty i szybko się usmażyło, nie tracąc miękkości. W miseczce wymieszać 2 łyżki oleju z przyprawą 5 smaków i łyżką sosu sojowego i odstawić do zamarynowania na co najmniej 30 minut. W tym czasie przygotować resztę składników. Ryż ugotować lekko al dente. Cebulę pokroić w grubą kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Obraną marchewkę i paprykę pokroić w kostkę, pieczarki w cienkie plasterki. Pozostały sos sojowy wymieszać z cukrem, jajka dokładnie rozkłócić. Wok mocno rozgrzać, dodać łyżkę oleju i wrzucić cebulę. Gdy zmięknie, dodać czosnek i smażyć mieszając przez 30 sekund. Dodać mięso i smażyć, mieszając na silnym ogniu, aż przestanie być surowe. Wyjąć wszystko w woku i odstawić w ciepłe miejsce. Rozgrzać pozostałą łyżkę oleju, dodać wszystkie warzywa i smażyć mieszając ok. 5-8 minut, aż zmiękną, ale pozostaną jędrne. Dodać sos sojowy z cukrem i smażyć przez 2 minuty. Dodać mięso i ryż, wymieszać i smażyć wszystko, aż jajka będą gotowe, a ryż gorący. Rozgrzać małą patelnię, dodać odrobinę oleju, jeśli jest taka potrzeba i wlać jajka. Smażyć, cały czas mieszając, aż jajka będą ścięte, ale wciąż miękkie. Dodać do ryżu, wymieszać i od razu podawać.
Smacznego!
Rada: Do tego przepisu użyj świeży brokuł, podziel go na drobne różyczki, a całą łodygę pokrój na mniejsze kawałki, dolne partie obierz ze zwłókniałych części i także pokrój w kostkę. Wrzuć wszystko do woreczka, zamknij i zamroź, a przy najbliższej okazji ugotuj krem brokułowy. Zawsze kupując brokuł pamiętaj, że cały nadaje się do jedzenia, a dolną część łodygi wystarczy obrać!