Kurczak z pieczarkami w delikatnym, winno śmietanowym sosie
Każdy gulasz z mięsa drobiowego ma kilka zalet. Pierwsza z nich to krótki czas przygotowania potrawy. Niewątpliwie drugą zaletą jest fakt, że można go przygotować wcześniej i przechować w lodówce na kolejny dzień. Ponad to możemy go podawać z ryżem, kaszą kuskus, ziemniakami lub na szybko z bagietką. Do takiego gulaszu pasuje również każda kompozycja warzyw jako dodatek, co urozmaici kolejny obiad z jego udziałem. To wszystko sprawia, że jest on daniem bardzo uniwersalnym. Dlatego w najbliższym czasie zaproponuję kilka innych wersji gulaszu drobiowego z nadzieją, że każdy znajdzie swoją ulubioną.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 45 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 650 g filetu z piersi kurczaka
- 350 g pieczarek
- 500 ml bulionu warzywnego
- 250 ml śmietany 12% lub 18%
- 1 szklanka białego wina
- 1 cebula
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- 70 g masła
- 20 g mąki
- ½ łyżeczki suszonego tymianku lub 1 gałązka świeżego
- pieprz
- sól
Sposób wykonania:
- najpierw kroimy mięso kurczaka w kostkę
- następnie obieramy cebulę oraz czosnek i drobno siekamy
- w garnku o grubym dnie lub głębokiej patelni umieszczamy 30 g masła z 2 łyżkami oliwy, dodajemy cebulę oraz czosnek, podsmażamy
- kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone mięso i mieszając od czasu do czasu smażymy około 7-10 min., doprawiamy solą i pieprzem
- w tym czasie oczyszczamy i kroimy pieczarki ( możemy je pokroić w grube plastry lub połówki w przypadku małych grzybów)
- tak przygotowane pieczarki dodajemy do mięsa i podlewamy winem, gotujemy około 5-7 min.
- tymczasem robimy zasmażkę – 40 g masła roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę a kiedy mąka się zrumieni dolewamy bulion, zostawiamy na małym ogniu i cały czas mieszamy a kiedy zgęstnieje łączymy zasmażkę z kurczakiem i pieczarkami
- w ostatnim kroku dodajemy musztardę, śmietanę oraz tymianek i gotujemy minutkę.