Kurczak z pieczarkami w delikatnym, winno śmietanowym sosie

Kurczak z pieczarkami w delikatnym, winno śmietanowym sosie

Każdy gulasz z mięsa drobiowego ma kilka zalet. Pierwsza z nich to krótki czas przygotowania potrawy. Niewątpliwie drugą zaletą jest fakt, że można go przygotować wcześniej i przechować w lodówce na kolejny dzień. Ponad to możemy go podawać z ryżem, kaszą kuskus, ziemniakami lub na szybko z bagietką. Do takiego gulaszu pasuje również każda kompozycja warzyw jako dodatek, co urozmaici kolejny obiad z jego udziałem. To wszystko sprawia, że jest on daniem bardzo uniwersalnym. Dlatego w najbliższym czasie  zaproponuję kilka innych wersji gulaszu drobiowego z nadzieją, że każdy znajdzie swoją ulubioną.

 

Zdjęcie - Kurczak z pieczarkami w delikatnym, winno śmietanowym sosie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji –  4

Czas wykonania – 45 min.

Stopień trudności – łatwy

 

Zdjęcie - Kurczak z pieczarkami w delikatnym, winno śmietanowym sosie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 650 g filetu z piersi kurczaka
  • 350 g pieczarek
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 250 ml śmietany 12% lub 18%
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 70 g masła
  • 20 g mąki
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku lub 1 gałązka świeżego
  • pieprz
  • sól

 

Zdjęcie - Kurczak z pieczarkami w delikatnym, winno śmietanowym sosie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Sposób wykonania:

  1. najpierw kroimy mięso kurczaka w kostkę
  2. następnie obieramy cebulę oraz czosnek  i drobno siekamy
  3. w garnku o grubym dnie lub głębokiej patelni umieszczamy 30 g masła z 2 łyżkami oliwy, dodajemy cebulę oraz czosnek, podsmażamy
  4. kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone mięso i mieszając od czasu do czasu smażymy około 7-10 min., doprawiamy solą i pieprzem
  5. w tym czasie oczyszczamy i kroimy pieczarki ( możemy je pokroić w grube plastry lub połówki w przypadku małych grzybów)
  6. tak przygotowane pieczarki dodajemy do mięsa i podlewamy winem, gotujemy około 5-7 min.
  7. tymczasem robimy zasmażkę – 40 g masła roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę a kiedy mąka się zrumieni dolewamy bulion, zostawiamy na małym ogniu i cały czas mieszamy a kiedy zgęstnieje łączymy zasmażkę z kurczakiem i pieczarkami
  8. w ostatnim kroku dodajemy musztardę, śmietanę oraz tymianek i gotujemy minutkę.

Kategorie przepisów